Varza Kale – leguma minune bogata in Omega 3 si calciu

Timp de citire estimat: 8 minute


Sucul de kale beneficii pentru sanatate

Kale este o leguma cu frunze verzi, considerata a fi varza salbatica, cu soiuri verzi sau violet. Aceasta planta este disponibila pe tot parcursul anului, fiind sensibila doar la temperaturi destul de scazute, caz in care e indicat sa fie protejata. Varza kale este disponibila cel mai adesea in piata sau in supermarketurile din alte tari in 3 soiuri, varza neagra ( kale dinosaur sau cavolo nero), varza kale ornamentala si varza kale creata.

Varza kale neagra are un gust dulce si frunzele-i sunt albastre-verzui.

cavolo-nero sau varza kale neagra

Varza kale ornamentala are o textura neteda si o aroma bogata. Aceast soi de varza este folosit in salate si poate fi usor diferentiat prin culoarea frunzelor. Varza kale ornamentala are frunze verzi, violet sau albe.

varza kale ornamentala

Varza kale creata este de un verde intens, cu o tulpina fibroasa si frunze buclate. Gustul este putin intepator.

varza kale creata

Soiul de varza kale rosie ruseasca (kales napus) are frunzele mai fragede si o aroma mai blanda decat soiurile europene de kale. Frunzele tinere sunt perfecte pentru salate.

varza Kale rosie ruseasca

Acest soi de kale este foarte rezistent la iernile reci. Este rezistent la -20 de grade, iar unii pretind ca rezista si la -30. Supravietuirea la aceste temperaturi scazute necesita un mulci bun sau un strat de zapada. Oricum, depinde de iarna pentru ca sunt mai multi factori ce pot influenta plantele. Este cunoscut insa faptul ca aroma frunzelor de varza kale rosie ruseasca se indulceste considerabil dupa primul inghet.

Calitati nutritionale ale verzei Kale

Varza kale este una din putinele legume care contin o cantitate considerabila de Omega 3 vegetala(acid alpha-linolenic). De asemenea, este bogata in calciu, cupru, fier, potasiu si are un continut ridicat de vitamina B1, B2, C, E si K.

Mai mult, are un continut ridicat de beta-caroten, luteina si zeaxantina. In afara de acestea, varza kale este bogata in flavonoide, care controleaza indigestia, inflamatiile si stresul. De asemenea, ajuta la scaderea nivelului de colesterol. Pentru a beneficia de aceste proprietati, trebuie sa o consumi sub forma de suc sau in salate. Deoarece frunzele sunt mai tari, recomand sucul care este mai usor asimilabil.

Cum se prepara sucul de kale?

Cel mai indicat este sa prepari suc de kale folosind un storcator prin presare la rece. Daca nu ai un astfel de storcator, poti sa adaugi cu succes frunzele de kale la smoothie-urile pe care le prepari cu blenderul. In acest fel vei folosi fruzele de kale in amestec cu fructe sau legume.

Beneficii pentru sanatate ale sucului de varza kale

Urmeaza doar cateva din beneficiile asociate consumului regulat de suc de varza kale sau a frunzelor in stare proaspata. Varza kale este buna pentru:

Sucul de kale este indicat in sanatatea oaselor. Varza kale este o sursa excelenta de calciu si este o alternativa potrivita pentru a creste densitatea oaselor. Deci, cine spune ca se poate asimila calciu doar din laptele de vaca?

Se recomanda consumul de frunze kale pentru sanatatea creierului. Omega 3 din sucul de kale ajuta la intarzierea deteriorarii celulelor creierului, deterioarare cauzata de nivelul ridicat de zahar la persoanele diabetice sau obeze.

Pentru a preveni sau ameliora simptomele cancerului, consuma frunzele verzi de kale. Varza kale contine indol-3-carbinol care stimuleaza sanatatea ADN-ului si care incetineste procesul de inmultire al celulelor canceroase. Prepara si consuma in mod regulat suc de kale, frunze de patrunjel, telina, castravete, mere si o felie de lamaie si vei simti rezultatele.

Bea suc de kale pentru a scadea nivelul de colesterol. Despre aceste frunze verzi s-a aflat ca reduc nivelul de colesterol. Sunt cu atat mai eficiente cu cat sunt trasnformate in suc, alaturi de patrunjel, mere verzi si lamaie. Lamaia creste rata de absorbtie a nutrimentelor de 5 ori.

Varza Kale ajuta la detoxifiere

Daca consumi frecvent aceste frunze verzi, n-ai cum sa nu le recunosti efectele de detoxifiere asupra organismului. Un aport regulat de suc de kale ajuta corpul nostru sa se detoxifieze la un nivel genetic.

Creste natural nivelul de hemoglobina consumand varza kale. Continutul ridicat de clorofila din frunzele de kale ajuta la imbunatatirea nivelului de hemoglobina din corp. Moleculele de clorofila sunt asemanatoare moleculelor de hemoglobina, facandu-l astfel unul dintre cele mai bune sucuri pentru persoanele anemice.

Sucul de kale este recomandat in inflamatii. Sucul de varza kale este alcalin, iar continutul de vitamina K ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui, utila pentru reducerea inflamatiei cronice. Vitamina K este utila de asemenea persoanelor care au probleme cu hemoragiile de orice fel.

Se recomanda consumul de varza kale pentru sistemul muscular. Una dintre putinele legume ce contine o cantitate considerabila de proteine, varza kale are proteine care sunt mai usor de asimilat decat cele provenite din carne. Cu siguranta acesta este o leguma ce trebuie adaugata in dieta vegetarienilor, dar si a celor care isi doresc o viata sanatasa.

Frunzele de kale pentru piele. Kale este o sursa excelenta de calciu, vitaminele A, C, K si fitonutrienti, toate acestea conferind o buna sanatate pielii. Kale este, de asemenea, una dintre cele mai bogate surse de luteina si contine beta-caroten, ambele imbunatatind elasticitatea, fermitatea si sanatatea pielii.

Sucul de kale este benefic pentru vedere. Kale are o concentratie ridicata de carotenoizi (zeaxathin si luteina). Ambele ingrediente sunt necesare pentru protejarea ochilor de lumina ultraviolet. Datorita cantitatii considerabile a acestor antioxidanti, sucul de varza kale este de ajutor in apararea retinei impotriva radicalilor liberi.

Consuma sucul de kale pentru a scapa de kilogramele in plus. Consumul regulat de suc de kale te ajuta sa scapi de kilogramele in plus. Bea cate un pahar de suc de frunze kale, mere verzi si lamaie in fiecare zi si va ajuta la topirea si indepartarea grasimii depuse.

Cum se pastreaza si se consuma varza kale

Kale este adesea folosita pentru a face sucuri verzi, bogate in clorofila si multe alte substante sanatoase. Aceasta se amesteca usor cu alte legume verzi, cu mere, morcov si lamaie. Poti incerca ce combinatii iti doresti, testeaza doar. Pentru a obține sucuri din frunze verzi și alte ierburi, îți recomand să folosești un storcător cu presare la rece:

Frunzele de kale pot fi folosite in salate, in sandwich-uri sau in diverse mancaruri. Tine minte – cele mai bune efecte le obtii de la frunzele crude! Italienii folosesc frunzele de kale – cavolo nero dupa cum le numesc ei – pentru a face diverse  omlete (frittate) – le oparesc, dupa care le amesteca cu ou batut si cu alte ingrediente, dupa gust.

Pentru a pastra varza kale proaspata si sanatoasa pana la 5-7 zile, se tin frunzele la frigider, intr-un vas etans, fara a se spala. Daca ai varza kale in gradina, atunci ai frunze proapete pe toata perioada anului!

Varietatea kale creata se inmoaie in apa 10 minute, cu putin otet si sare de mare, dupa care se spala fiecare frunza sub jet de apa, pentru a indeparta insectele, daca este cazul. Poti face acelasi procedeu si cu varza neagra.

Atentie! Varza kale – Contraindicatii

Unele persoane pot experimenta discomfort intestinal, gaze, diaree sau crampe stomacale atunci cand consuma suc de kale pentru prima data. Pentru incepatori, este indicat sa se inceapa cu cantitati mici, pentru a observa cum reactioneaza organismul.

Unele persoane pot experimenta oboseala, slabiciune sau chiar dureri in piept. Acest lucru poate fi cauza unei cresteri prea bruste a consumului de substante benefice. Aceasta stare fiind numita “reactie de vindecare”. Sucul de kale este foarte puternic detoxifiant, provocand astfel de reactii la inceput, deoarece transporta toxinele prin corp pentru a fi eliminate. Cand o astfel de reactie de vindecare apare, bea un pahar cu apa si aceasta va calma starea.

Cum si cand se planteaza varza kale

Semintele de varza kale se pot planta destul de devreme primavara, in casa, si se transplanteaza atunci cand solul poate fi lucrat. Distanta indicata intre plante trebuie sa fie intre 45-60 de cm, pentru ca frunzele sa se dezvolte cat mai bine. Plantele vor creste constant luni de zile, pana cand vremea devine prea calda. Vei mai avea inca o sansa sa plantezi varza kale in toamna, cand vremea rece ii ofera un gust minunat, dulce, specific acestor plante.

Toamna este cel mai bun moment de plantare, in special in zonele unde iernile sunt mai blande. Se planteaza cu aproximativ 6 saptamani inainte de primul inghet pentru a deveni stabile si pregatite pentru iarna. Plantele sunt intr-un mod surprinzator rezistente cand sunt mici, insa este posibil sa nu reuseasca sa-ti ofere hrana pana primavara.

Daca vrei sa ai varza kale si pe timp de vara, planteaz-o la umbra unor copaci, te vei bucura de ea mai mult timp. Plantele au nevoie de un pamant bine fertilizat, desi se acomodeaza si in pamantul mai putin hranitor. Singura diferenta in cel de-al doilea caz este ca vor avea o crestere mai lenta.

Sa ai o viata sanatoasa!

Sursa: Creste sanatatea oaselor, imbunatateste-ti vederea, sistemul imunitar cu acest super aliment


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

9 răspunsuri la „Varza Kale – leguma minune bogata in Omega 3 si calciu”

  1. Avatar Ana Marinescu
    Ana Marinescu

    buna, jorgette! Cum pot obtine de la tine seminte sau plantute de kale? ma intereseaza si varietatea neagra-violet .Te rog frumos, ma ajuti ? Multumesc!!!!

  2. Avatar eva
    eva

    Sucul de varza kale ajuta si in caz de hemoragie? Am vazut ca este bogat in vitamina K si din cate stiu aceasta este recomandata in caz de hemoragie. Am avut hemoragie uterina si am observat ca vitamina K din cmert nu este ceea ce imi doresc. Sunt in cautare de alimente care sa contina vitamina K pentru ca ceea ce ne ofera natura nu se compara cu ceea ce pot gasi in farmacii. Multumesc.

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Sucul de varza kale, alaturi de toate sucurile verzi ajuta in caz de hemoragie, de orice tip. Sucurile verzi sau “sangele vegetal” cum au fost numite de catre medicul D.C. Javis au proprietatea de a regenera sangele si de a-l curata. Acest fapt ajuta nu doar in hemoragie, ci si in multe alte afectiuni deaorece toate organele, nervii, secretiile, etc sunt interconectate.

  3. Avatar Florin Petrareanu
    Florin Petrareanu

    minunata planta;cum o putem cultiva!?…Multz’am fain!

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna seara. Planta se cultiva destul de usor si este destul de rezistenta la temperaturile mai scazute, insa nu foarte scazute. Se poate planta primavara sau toamna devreme. Prefera temperaturile nu prea ridicate, de aceea daca vreti sa o aveti in timpul verii in gradina, gasiti un loc umbros. Seminte face in al doilea an de la plantare. Rezista foarte bine peste iarna afara. Daca e prea frig, se poate acoperi.

      Sanatate si numai bine!

  4. Avatar Crina
    Crina

    Se poate aclimatiza și în țara nostră?

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Kale nu are nevoie de aclimatizare, este o planta care creste foarte bine de cum incepe toamna, face flori in primavara urmatoare si seminte ceva mai tarziu. Daca e o iarna foarte friguroasa, trebuie protejata, adica acoperita cu o folie. Eu o am in gradina – kale creata, kale neagra mai astept putin si o sa plantez cateva seminte. E o planta senzationala pentru ca ramane verde pe timp de iarna, cand nu sunt alte verdeturi proaspete.

  5. Avatar Ana Panait
    Ana Panait

    Foarte interesant articolul… nici nu am auzit încă despre această plantă! Tot ce avem nevoie pentru a fi sănătoşi putem găsi în acest minunat plafar: natura.

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Este o leguma mai rar intalnita la noi in tara, de-abia acum incep sa o cultive si romanii, in special pentru ca este destul de rezistenta la frig si este perfecta pentru sezonul rece cand nu exista in gradina alte frunze verzi.

      Asa este, sanatatea nu o gasim decat in natura! Este la orice pas, daca stim sa o folosim!
      Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *