Sucul de afine proaspete este cel mai usor de asimilat si este indicat in tratamentul multor afectiuni. Afinele apartin familiei Ericaceae. Ele cresc in manunchiuri pe tufele mici, aproape de pamant si au o dimensiune ce variaza. La maturitate, afinele proaspete au o culoare de albastru-purpuriu. Afinele pot fi consumate in stare proaspata sau pot fi conservate. Gospodinele pregatesc din afine marmelada, gem, magiun, dulceata, jeleu, compot, sirop, suc ori must de afine, afinata, etc. In Moldova subcarpatica, afinele se mureaza si se servesc ca acritura (salata), iar in Europa centrala se prepara din afine o supa.
Afinele servesc ca materie prima in industria alimentara si farmaceutica. Industria alimentara prepara din afine sirop, suc, gem, dulceata, jeleuri, afinata, etc. In industria farmaceutica, din antocianozidele extrase din fructe, se prepara medicamentul Difabion, cu rol de protejare a peretilor vaselor sanguine.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Proprietati nutritive ale afinelor
Valoarea energetica a afinelor este de 60 de calorii la o suta de grame. Afinele sunt o sursa excelenta de flavonoide, in special antocianidine, un antioxidant si fitonutrient ce actioneaza ca antiinflamator, pastreaza elasticitatea peretilor capilari si ofera o culoare intensa.
Afinele sunt bogate in vitamina B2, C si E, mangan, fibre solubile si fibre insolubile, cum ar fi pectina.
Afinele creeaza un mediu alcalin in organism, astfel ajuta la mentinerea unui mediu sanatos, fara boli.
Afinele – proprietati si utilizari terapeutice
Frunzele afinului si afinele au importanta terapeutica in medicina umana. Principiile active din afine au rol diuretic, antiinflamator, antidiareic, antihelmintic (elimina viermii), antiseptic intestinal, antiseptic urinar, adjuvat in tratamentul de baza al diabetului.
Proprietati ale afinelor
- usor coronaro-dilatoare, asigura reglarea cardiovasculara,
- protejeaza peretii vaselor de sange
- protejeaza organismul impotriva radiatiilor
- activeaza regenerarea purpurii retiniene si sensibilizeaza fotoreceptorii.
Datorita acestor proprietati active, afinele sunt recomandate in diaree, enterocolite de putrefactie, oxiuraza, diabet, infectii urinare, arterite ale membrelor inferioare, ateroscleroza cerebrala si tulburari de circulatie encefalica, hipertensiune arteriala, sechele dupa infarct, coronarite, tulburari vasculare de senescenta, maladii vasculare ale diabeticilor. Extern, afinele sunt folosite in faringite, stomatite, afte, muguet (micoza) eczeme, rani sangerande.
Pigmentii din afine au actiune antiinflamatoare si protectoare impotriva radiatiilor. Mirtilina din fructe penetreaza celula bacteriei si ii afecteaza vitalitatea. Administrata pe cale bucala, actioneaza hipoglicemic si nu duce la supradozare. Poate inlocui insulina sau se poate asocia cu aceasta in cazuri grave.
Cand se culeg afinele
Afinele se recolteaza cand ajung la maturitatea fiziologica, in iunie-august. Se folosesc proaspete, se conserva sau se usuca afinele pe rame cu plase din sarma galvanizata , in incaperi aerate, bine incalzite.
Afinele – Beneficii pentru sanatate si tratamente interne cu afine
- Pentru tratarea enterocolitei, oxiurazei, diabetului, infectiilor urinare, hemoroizilor:
- se face o cura cu afine. Se mananca 300-500 g afine proaspete zilnic sau 100 g afine uscate.
- se prepara un decoct de afine din 1 lingurita fructe uscate la 200 ml apa. Se fierbe 5 minute la foc mic. Se lasa la racit 15 minute. Se beau 2 cani pe zi.
- se face un macerat la rece din 1 lingurita afine uscate la 200 ml cu apa. Se lasa 8 ore. Se beau 2 cani pe zi de macerat de afine.
2. Pentru tratarea diareei, se utilizeaza:
- tinctura de afine pregatita din o cana de fructe zdrobite peste care se toarna 4 cani de alcool diluat. Se lasa 10-14 zile la macerat, timp in care sticla se agita de 2-3 ori pe zi. Se strecoara in sticle inchise la culoare si se astupa cu dop. Se bea cate un paharut inainte de mese.
- afine uscate si macinate – se ia cate un varf de cutit din 2 in 2 ore.
- 1 lingurita de afine proaspete sau afine conservate in miere.
3. Pentru presbitie (diminuare a puterii de acomodare a ochiului datorata îmbătrânirii) se prepara un decoct de afine. La 250 ml de apa se adauga 1 lingura de afine zdrobite. Se fierbe 2-3 minute. Se lasa acoperit ceaiul 15 minute. Se bea pe parcursul unei zile.
Afinele in tratamentele externe
- Pentru tratarea de faringite, stomatite, afte, se face o infuzie din 2 lingurite de afine uscate zdrobite peste care se toarna 200 ml cu apa clocotita. Se lasa acoperita infuzia de afine 20-30 de minute. Se strecoara. Se face gargara cu ceaiul de afine de mai multe ori pe zi, din care una inainte de culcare.
2. Pentru tratarea eczemelor, ranilor sangerande, se prepara un decoct din 1 lingurita afine uscate la 200 ml cu apa. Se fierbe 5 minute la foc mic. Se lasa la racit 15-20 de minute, dupa care se strecoara. Se aplica cataplasme cu acest ceai pe locul afectat, folosindu-se un pansament steril.
3. Pentru tratarea hemoroizilor, tratamentul intern se completeaza cu spalaturi locale sau comprese, folosindu-se decoctul din afine uscate sau macerate la rece.
Sucul de afine si afinele proaspete – Beneficii pentru sanatate
Beneficiile exceptionale ale afinelor se datoreaza in principal continutului ridicat de antocianidina, care este evaluat ca fiind cel mai capabil antioxidant. Pentru a beneficia de proprietatile afinelor, se recomanda consumul lor in stare proaspata, sub forma de suc sau conservate in miere de albine. In stare proaspata pot fi adaugate in diverse salate de fructe si legume, se pot folosi la prepararea torturilor si prajiturilor raw-vegane sau pot fi consumate cu cereale si seminte.
Pentru ce este bun sucul de afine?
- Sucul de afine este bogat in antioxidanti, motiv pentru care reduce inflamatiile.
2. Sucul de afine este un bun energizant. Se recomanda copiilor, dar si adultilor, pentru o sanatate optima, pentru gustul placut, pentru energie si stare de bine!
3. Sucul de afine ajuta la prevenirea bolii Alzheimer. Afinele protejeaza creierul de stresul oxidativ. Sucul de afine imbunatateste memoria, capacitatea de invatare si abilitatile motorii. Consumul de suc de afine te face sa fii alert, intr-un mod sanatos.
4. Sucul de afine poate stimula scaderea in greutate. Consuma suc proaspat de afine pentru ca slabeste si te scapa de grasimea de pe abdomen.
5. Sucul de afine scade tensiunea arteriala si promoveaza sanatatea inimii.
6. Se recomanda sucul de afine pentru infectia vezicii urinare. Sucul de afine contine un compus care este capabil sa curete bacteriile E.coli de pe celulele mucoasei tractului urinar, facandu-l o bautura eficienta pentru a opri infectiile recurente ale vezicii urinare. Pentru a scapa de cistita se recomanda o cura de cateva zile cu suc proaspat de afine.
7. Sucul de afine previne sau incetineste evolutia cancerului. Acidul elagic din afine are proprietatea de a intarzia cresterea tumorilor si celulelor canceroase.
8. Daca ai nivelul colesterolului crescut, bea suc de afine! Pectina din fibrele solubile ale afinelor ajuta la scaderea colesterolului, dar este, de asemenea, importanta in combaterea oxidarii colesterolului.
9. Sucul de afine te scapa de constipatie. Fibrele din afine favorizeaza eliminarea deseurilor din intestine. Bea o jumatate de pahar de suc, de 2 ori pe zi pe stomacul gol, cu jumatate de ora inainte de masa pentru a incuraja eliminarea deseurilor.
10. Afinele sunt un tratament important in caz de diaree. Antocianozidele din afine ajuta la uciderea bacteriilor care sunt cauza principala pentru diaree. Sucul de afine este deosebit de eficient atunci cand diareea este cauzata de intoxicatii alimentare. Taninurile din afine contribuie, de asemenea, la intarirea scaunelor moi.
Cum se prepara sucul de afine?
Sucul de afine se poate obtine cu ajutorul unui storcator de fructe (preferabil prin presare la rece). Daca nu este posibil, se poate folosi un blender pentru a obtine un suc de afine cu tot cu pulpa.
De asemenea, se pot folosi afinele si in combinatie cu suc de lamaie, cu alte fructe sau ingrediente, dupa gust!
Totusi, pentru a beneficia la maxim de ele, se prefera consumul fructelor fara sa se amestece cu alte fructe sau ingrediente!
Contraindicatii – Exista efecte secundare in urma consumului de afine?
Afinele contin un nivel moderat de oxalati. Persoanele care au probleme cu oxalatul de calciu ar trebui sa limiteze consumul de afine.
De asemenea, sucul de afine fiind destul de concentrat, se consuma cu moderatie, in special in primele zile, mai ales daca organismul nu este obisnuit cu hrana vie.
Adauga afinele si sucul de afine in dieta zilnica pentru a beneficia de substantele lor nutritive. Conserva afine in miere sau pastreaza-le congelate pentru a te putea bucura de ele in orice perioada a anului.
Cum se prepara vinul de afine
Ingrediente: 1 kg afine, 100 ml alcool de 70°, 1 litru vin, miere.
Mod de preparare: afinele strivite se amestecă cu alcool, se lasă 12 ore în vas închis ermetic, apoi se adaugă vinul şi se pun la macerat timp de 4 zile. După cele 4 zile se strecoară, se îndulceşte cu miere de albine după gust şi se administrează câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă persoanelor cu vedere slabă şi anemicilor.
Care este modul tau preferat de a consuma afinele? Mie imi plac sucurile cu afine preparate la blender in diverse combinatii. Sucul meu preferat este preparat la blender dintr-o ceasca de afine, 1 avocado, 1 banana, zeama de lamaie, 2 linguri cu miere de albine, apa rece de fantana si cateva flori de lavanda! Iarasi imi place siropul de afine cu miere de albine. Aceasta este modalitatea preferata de a conserva afinele pentru iarna. Folosesc sirop de afine cu miere de albine la diverse preparate dulci.
Tu ai o reteta preferata cu afine sau un suc din afine pe care vrei sa o impartasesti cu noi? Lasa-ne un comentariu, ne-ar placea sa incercam retetele tale!
Intrebari frecvente legate de sucul de afine
Este indicat sucul de afine pentru diabetici?
Afinele si sucul de afine este asociat cu un risc mai scazut de diabet.
Poate cauza diaree sucul de afine?
Daca ai o alergie sau sensibilitate la afine, este posibil sa reactioneze corpul in acest mod.
Este posibil ca in urma consumului de suc de afine, scaunul eliminat sa fie negru?
Da, este posibil, insa nu ai de ce sa-ti faci griji. Este firesc datorita colorantului natural din afine, insa nu este un semn al unei probleme de sanatate.
De ce sucul de afine este violet?
Antocianina din afine este cea care face ca sucul sa fie violet.
Sucul de afine poate fi curatat de pe haine?
Da, petele lasate de sucul de afine pot fi indepartate cu un amestec de 2 cani de apa rece si cu o lingura de lichid de spalat vasele.
Este bun sucul de afine pentru guta?
Da, acidul ascorbic din afine ajuta la repararea daunelor cauzate de guta.
Bibliografie si surse online:
- Plante medicinale, 2006 – Profesor Doctor Constantin Pârvu
- Beneficii nutritive ale consumului de afine
Lasă un răspuns