Sucul de sparanghel si sparanghelul – Proprietati si beneficii

Timp de citire estimat: 26 minute


Clatite cu ierburi umplute cu sparanghel min

Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o planta perena, un membru al familiei LILIACEAE, familie ce include prazul, usturoiul si ceapa. Acesta este o tulpina ce are ca terminatie un mugur compact, ascutit, ca o sulita. Ceea ce e posibil sa te surprinda este faptul ca exista vreo cateva sute de specii de sparanghel. Doar cateva dintre acestea sunt comestibile. Sparanghelul si sucul de sparanghel au un gust special. Putem spune ca gustul se poate apropia foarte usor de cel al conopidei, insa cel mai bine e sa incerci sa vezi. Gustul sparanghelului depinde si de conditiile in care acesta a crescut.

Popular, sparanghelul se mai numeste asperang, coasta-dracului, coasta-vrajmasului, iepurel, ragila-pamantului, sparang, sperghic, umbra-cucuhii, umbra-iepurelui.

Desi se gaseste in comert pe tot parcursul anului, sparanghelul este cel mai usor de procurat primavara, deoarece se recolteaza cu precadere in lunile martie – iunie, cand acesta ajunge la inaltimea de 15- 20 cm.

Soiurile consumate sunt de obicei de culoare verde sau verde violet. Exista, de asemenea, o varietate de sparangel de culoare alba care se cultiva in subteran pentru a-i pastra aroma delicata, insa aceste tulpini, lipsite de lumina soarelui, duc lipsa de pretioasa clorofila.

In comparatie cu alte legume, sparanghelul este mult mai scump, fiind recoltat manual.

Calitati nutritive ale sparanghelului

Sparanghelul este un aliment alcalin bogat in proteine, dar sarac in calorii si carbohidrati. Este o sursa excelenta de potasiu, acid folic, vitaminele A, C si K, dar exista si urme ale complexului de vitamine B.

O sursa buna de fibre dietetice, sparanghelul este, de asmenea, bogat in niacina, fosfor si sodiu. Cel mai impresionant este faptul ca sparanghelul este una dintre cele cateva legume care au calciu si magneziu intr-un raport ideal de 2:1.

Lastarii de sparanghel se consuma in stare etiolata sau verzi, preparati sub diferite forme: supe, ciorbe, pane, budinci, cu sos de maioneza, sos alb, sub forma de suc, etc. Au valoare energetica scazuta, 14 kcal/100 g. Au un gust specific. Sunt recomandati ca aliment in cura de slabire si diabet.

Sparanghelul in terapiile naturiste ~ proprietati si principii active

Radacina de sparanghel are utilizari terapeutice in medicina umana culta si traditionala. Proprietati ale radacinii da sparanghel: depurativ, diuretic, drenor pulmonar, hepatic, intestinal si renal, fluidifiant sangvin, hipoglicemiant, calmant al eretismului cardiac (excitatie nervoasa), tonic hepatic si nervos, sedativ, digestiv, expectorant, laxativ.

Actiune farmacodinamica:

  • activeaza procesele de eliminare a toxinelor din corp
  • actioneaza asupra epiteliului renal marind cantitatea de urina eliminata in timp
  • fluidifica sangele
  • produce scaderea glicemiei
  • calmeaza excitatia nervoasa a inimii
  • stimuleaza functia ficatului si a sistemului nervos
  • stimuleaza digestia
  • favorizeaza expectoratie producand eliminarea din bronhii si plamani a substantelor daunatoare
  • mareste peristaltismul intestinal
  • usureaza tranzitul intestinal si defecatia.

Este recomandat in astenii fizice si intelectuale, convalescente, anemii, demineralizare, insuficienta hepatice si renala, colici gastrointestinale si renale, atonia vezicii urinare, cistita, afectiuni renale si ale cailor urinare, nefrita, obezitate, oxiuroza, hidropizie, ascita, bronsita cronica, palpitatii, sciatica, vascozitate sanguina, diabet.

Cand se culege sparanghelul ~ Recoltare

Lastarii de sparanghel se culeg incepand din anul al 3-lea de cultura, cu un sezon de taiere limitat la 2-3 saptamani. In anii urmatori recoltarea se extinde la 4-6 chiar 8 saptamani. Recoltarea sparanghelului se face dimineata, cand lastarii sunt suculenti, prin rasucirea si ruperea lor. Dupa recoltare se valorifica imediat pentru a nu-si pierde calitatile gustative. Chiar in primele 24 de ore de la cules are loc o scadere a continutului de zahar si o crestere a cantitatii de material fibros. Se pastreaza in incaperi racoroase, intunecate.

Desfiintarea culturii de sparanghel se face la 12-14 ani. Rizomul si radacinile de sparanghel se recolteaza incepand din anul 3 de cultura, cand se cere tratarea unor afectiuni. Recoltarea se face la nevoie, in orice anotimp.

Sparanghelul si sucul de sparanghel – Beneficii pentru sanatate

Sucul de sparanghel crud smoothie

Sparanghelul contine din abundenta un aminoacid special, numit asparagina, care ajuta la curatarea organismului de toxine. La unele persoane, in urma consumului de sparanghel, urina poate avea un miros neplacut sau intepator, tocmai datorita acestui proces de dezintoxicare. Nu iti fa griji in acest caz, bucura-te doar ca rinichii tai primesc un extra-tratament de curatare.

Sparanghelul este una dintre legumele dense in substante nutritive sanatoase care ajuta in multe afectiuni:

  1. Sucul de sparanghel neutralizeaza aciditatea sangelui. Alcalinitatea sucului de sparanghel este eficienta in reducerea aciditatii din sange si ajuta la curatarea tesuturilor si a muschilor de depunerile toxice.
  2. Bea suc de sparanghel pentru artrita si reumatism. Un element fito-chimic unic, prezent in sucul de sparanghel, are efect antiinflamator si ajuta la ameliorarea artritei si a reumatismului.
  3. Consuma sucul de sparanghel pentru tranzitul intestinal. Consuma suc de sparanghel in mod regulat pentru efectul usor laxativ si pentru fibrele alimentare ce confera un tranzit intestinal regulat.
  4. Se recomandă în cancer. Sparanghelul este o sursa importanta de antioxidanti si glutation, care ajuta la prevenirea cancerului.
  5. Sucul de sparanghel poate ameliora cataracta . Antioxidantii si glutation-ul din sucul de sparanghel previn progresia cataractei si a altor probleme cu ochii.
  6. Sucul de sparanghel ajuta in caz de Diabet / Hipoglicemie. Mineralele sanatoase din sucul de sparanghel il fac un element important in dieta persoanelor ce tin sub control nivelul zaharului din sange.
  7. Sucul de sparanghel este un bun diuretic. Sparanghelul este o leguma minune, un bun diuretic, iar eficacitatea sa este sporita atunci cand acesta este consumat in forma de suc.
  8. Este benefic în boli de inima. Bea o cantitate mica de suc de sparanghel amestecat cu miere de albine, de 3 ori pe zi, pentru a avea o inima mai rezistenta.
  9. Sucul de sparanghel este recomandat pentru rinichi. Proprietatile diuretice si alcaline ale sparanghelului ajuta la prevenirea si chiar la dizolvarea pietrelor de la rinichi. Consumat in mod regulat, sucul de sparanghel ajuta la ruperea si dizolvarea cristalelor de acid oxalic formate in rinichi.
  10. Se consuma sucul de sparanghel in caz de sindrom premenstrual. Efectul diuretic al sucului de asparagus ajuta la ameliorarea balonarii in perioada menstruatiei. Magneziul prezent in sucul de sparanghel ajuta la ameliorarea iritabilitatii, oboselii si a depresiei.
  11. Se recomanda sucul de sparanghel in cazul femeilor insarcinate. Continutul ridicat de acid folic, calciu si alte minerale din sucul de sparanghel sunt importante in reducerea riscului de aparitie a unor malformatii congenitale si de greutate scazuta la nastere. Efectul diuretic al sucului de asparagus este, de asemenea, de mare ajutor in reducerea retentiei de apa la femeile gravide.

Pentru a prepara suc de sparanghel, îți recomand să folosești un storcător cu presare la rece.

Sparanghelul in tratamentele interne

Pentru tratarea asteniei fizice si intelectuale, anemiei, insuficientei hepatice si renale, litiazei urice, diabetului, gutei, artritismului, bronsitei cronice, palpitatiilor:

  • se consuma ca atare, in stare cruda, trecut prin razatoare, in aperitive, salate de sparanghel sau fiert in preparate culinare dietetice
  • se prepara un decoct din 20g lastari de sparanghel tineri la 1 l de apa. Se fierbe 30 de minute. Se bea in cursul zilei, in 3-4 reprize
  • suc de sparanghel proaspat, obtinut prin taierea in bucati a lastarilor si introducerea lor in storcatorul de fructe si legume. Sucul de sparanghel se poate obtine si prin razuirea lastarilor si stoarcerea prin tifon. Se beau 1-2 pahare pe zi.

Pentru tratarea eretismului cardiac, se recomanda sirop de sparanghel, pregatit din o parte suc de rizom si radacina si o parte zahar brun. Se fierbe pe baie de aburi pana la obtinerea consistentei dorite. Se iau 2 lingurite pe zi, dimineata si seara. Siropul de sparanghel are efect sedativ.

Pentru tratarea colicilor intestinale si renale, se prepara o tinctura de sparanghel, din o parte radacina si rizom la 3 parti de alcool concentrat. Se lasa 15 zile la macerat la temperatura camerei. Sticla se agita de 2-3 ori pe zi. Se strecoara in sticle inchise la culoare. Se iau 5-10 picaturi pe zi.

Pentru eliminarea obiectelor ascutite inghitite accidental, se consuma rizom de sparanghel fiert in cantitate mai mare. Structura filamentoasa inglobeaza obiectul, eliminandu-l prin defecatie fara a provoca leziuni.

Sfaturi utile pentru iubitorii de sparanghel!

Atunci cand cumperi sparanghel, alege tulpinile drepte, ferme. Intotdeauna consuma sparanghelul in stare proaspata pentru a beneficia la maxim de calitatile lui vindecatoare. Daca intentionezi sa-l depozitezi, atunci pune-l intr-o punga de plastic si rezista pana la 3 zile in frigider.

Consuma sparanghel pentru fibrele dietetice, insa nu ezita sa-l consumi si sub forma de suc simplu sau in amestec cu alte elemente.

Sugestie pentru a prepara un pahar de suc de sparanghel:

  • foloseste un buchet de sparanghel (10-12 tulpini),
  • 1 morcov,
  • 2 mere verzi
  • o felie de lamaie.

Pentru a pastra mineralele si sodiul, este indicat sa consumi sparanghelul crud in salate. Daca ti se pare prea mult, atunci prepara sparanghelul la aburi si evita fierberea lui. De asemenea, evita sa gatesti sparanghel in vase de fier, deoarece taninurile interactioneaza cu fierul, ceea ce duce la decolorarea tulpinilor.

Retete cu sparanghel

Lastarii tineri de sparanghel se consuma verzi sau in stare etiolata (albi, lipsiti de cloorofila, crescuti fara lumina soarelui). Se pot consuma cruzi in salate, sucuri si alte preparate. Se pot gati in diverse forme: supe, ciorbe, pane, budinci, cu sos de maioneza, cu sos alb, etc.

Au valoare energetica scazute – 14 kcal/100 g. Sunt recomandati ca aliment in cura de slabire si diabet.

Toast cu crema de branza si sparanghel

Se prajeste painea pana se obtine textura dorita. Dupa ce e prajita, se freaca cu un catel de usturoi si se presara putin ulei de masline.

Separat, se decojeste baza firelor de sparanghel pentru a evita textura fibroasa. Sparanghelul se poate opari, gati la aburi sau pe gratar 2-3 minute.

Se prepara o crema de branza cu sare, piper, ierburi aromate dupa gust. Se intinde crema de branza pe feliile de paine si se aranjeaza bucatile de sparanghel. Se stropeste cu suc de lamaie.

Crema de branza poate fi inlocuita cu iahnie de fasole, hummus sau cu un sos pesto. Se poate servi si cu rosii cherry taiate marunt.


Pizza cu sparanghel si cartofi copti

Ingrediente:

  • aluat de pizza(vezi aici cum se prepara);
  • cativa cartofi noi bine spalati si taiati subtire;
  • 16 tulpini de sparanghel;
  • branza feliata;
  • 3 linguri de ulei de masline;
  • sare si piper dupa gust.

Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade. Se intinde aluatul pe masa infainata.

Intre timp, feliile de cartofi se amesteca cu o lingura de ulei, cu sare si piper si se pun intr-o tava, pe hartie de copt. Se coc cartofii cam 10 minute sau pana se fragezesc.

Sparanghelul se taie in bucati mici. Tulpinile taiate marunt se feliaza subtire cu un cutit de decojit. Se amesteca apoi intr-un bol cu restul de ulei, sare si piper.

Se pune aluatul de pizza in tava. Se aseaza mai intai cartofii copti, apoi branza feliata, urmata de sparanghel. Se baga la cuptor si se coace pizza 10-15 minute, pana se rumeneste.


Sos pesto de sparanghel cu paste

Paste cu sos pesto de sparanghel

Ingrediente:

  • un buchet de sparanghel, cu capetele dure taiate si injumatatite transversal;
  • 3 maini de frunze de spanac spalate si scurse;
  • 2 catei de usturoi;
  • o cana de parmezan razuit;
  • 3/4 cana de nuci;
  • 1/4 cana ulei de masline;
  • suc de la jumatate de lamaie;
  • 1/2 lingurita de sare;
  • 200 g paste uscate sau 350 g linguini, fettuccine, spaghete proaspete.

Pentru un amestec de culori, amesteca paste obisnuite cu paste de spanac sau paste de urzica.

Intr-o oala cu apa sarata se pun pastele la fiert. Intr-o alta oala se pune la fiert sparanghelul. Se opareste 2-3 minute si se scoate in apa rece. Separat se prajesc nucile.

Sparanghelul, spanacul, usturoiul, parmezanul si nucile se adauga intr-un proceser alimentar. Se transforma intr-un piure fin. Se adauga uleiul de masline pana sosul devine cremos. Punem sare si zeama de lamaie si daca sosul pesto este prea gros, putem pune putina apa in care am oparit sparanghelul.

Pastele fierte si scurse de apa se amesteca cu o cana de sos pesto. Se servesc cu nuci sau seminte de pin prajite si parmezan.


Supa crema de sparanghel

Sparanghelul in retete - supa crema de sparanghel

Ingrediente:

  • 1 kg sparanghel, curatat de tulpinile lemnoase;
  • o ceapa galbena mare, tocata;
  • o lingurita usturoi tocat;
  • 3 linguri unt;
  • 4 cani supa de legume;
  • o cana apa;
  • 2 crengute cimbru;
  • 1 frunza dafin;
  • o legatura de patrunjel proaspat tocat;
  • 1/4 cana smantana;
  • 1 lingurita suc de lamaie;
  • piper negru si sare dupa gust.

Sparanghelul spalat se toaca marunt, iar varfurile se dau deoparte. Intr-o oala se topeste untul la foc mediu si se adauga ceapa. Se gateste cateva minute si se adauga usturoiul. Punem si sparangelul taiat marunt, sare si piper. Se gatesc impreuna cam 5 minute.

Se completeaza cu supa de legume, cimbru si dafin. Dupa ce incepe sa fiarba, se da focul la mic, se acopera si se gateste cam 10 minute, pana se fragezeste sparanghelul. Cand e gata, adaugam patrunjelul tocat si oprim focul.

In timp ce supa se gateste, oparim 2-4 minute varfurile de sparanghel in apa sarata. Se scurg si se clatesc cu apa rece.

Din supa fiarta se indeparteaza cimbrul si frunza de dafin. Cu un blender vertical se transforma supa in crema. Cand obtinem textura dorita, se adauga smantana, sucul de lamaie, sare si piper. Se serveste cu varfuri oparite.


Clatite aromate umplute cu sparanghel

Clatite cu ierburi umplute cu sparanghel min

Ingrediente:

  • 12 clatite sarate aromate cu diverse ierburi;
  • 900 g sparanghel;
  • sare;
  • 1/2 cana parmezan ras + 3 linguri;
  • 2 linguri arpagic tocat;
  • 2 linguri ulei de masline.

Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade. Se ung cu ulei sau cu unt doua tavi de copt.

Sparanghelul se fierbe 4-5 minute in apa sarata. Se imparte apoi in 12 portii si se aseaza in fiecare clatita in parte. Se presara cu sare, jumatatea de cana de parmezan, piper si arpagic. Se ruleaza si se aseaza in vasele pregatite pentru copt. Se presara restul de parmezan si se stropesc cu uleiul de masline. Se dau la cuptor si se coc clatitele cu sparanghel 15-20 de minute. Se servesc calde.


Salata de sparanghel cu spanac si sos vinegreta

Salata de sparanghel cu spanac oua si crutoane

Ingrediente:

  • 1 kg de sparanghel, clatit si curatat de tulpinile lemnoase;
  • 3-4 maini bune de spanac;
  • 1 mana de patrunjel;
  • 1 cana sos vinegreta cu mustar;
  • 1 ou fiert tare, tocat fin;
  • 1 cana cu crutoane aromate cu plante;
  • parmezan proaspat ras.

Mod de preparare:

Farfuriile de servire se baga in congelator. Sparanghelul se pregateste la aburi timp de 2-4 minute, in functie de grosime. Nu e necesar sa se ofileasca.

Se scot farfuriile reci din congelator si sepune sparanghelul, astfel incat acesta sa nu se suprapuna.

Se amesteca spanacul si patrunjelul si se aranjeaza intr-un platou. Se condimenteaza cu sare si piper. Se aranjeaza sparanghelul si se completeaza cu 1/4 cana sos vinegreta, oul, crutoanele si parmezanul. Se mai poate adauga sos daca este necesar.

Sosul vinegreta cu mustar

Ingrediente:

  • 1/4 cana de otet de mere, otet balsamic sau vin rosu;
  • 1-2 lingurite mustar;
  • 1 catel de usturoi, tocat marunt;
  • 2-3 lingurite de miere;
  • 3/4 cana ulei de masline;
  • 1/2 lingurita de sare sau dupa gust;
  • piper dupa gust.

Se combina otetul, mustarul, usturoiul si mierea intr-un bol. Se bate bine, apoi se adauga uleiul in flux lent si constant, in timp ce se bate in continuare. Se adauga sare si piper dupa gust, amestecand continuu.


Salata de sparanghel cu porumb fiert, rosii si coriandru

Salata de sparanghel cu porumb fiert rosii si coriandru

Ingrediente:

  • o cana si jumatate de sparanghel crud, taiat in bucatii de marimea unei muscaturi;
  • porumb fiert;
  • 3/4 cana rosii cherry taiate in jumatate;
  • o mana de coriandru/patrunjel tocat;
  • sucul de la o lamaie sau dupa gust;
  • sare si piper dupa gust.

Se fierbe sparanghelul in apa sarata 2-3 minute. Se scoate si se scurge. Se spala imediat cu apa rece.

Intr-un bol mare se amesteca sparanghelul, porumbul, rosiile, coriandrul, sucul de lamaie si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.


Salata de sparanghel copt si branza feta

Salata cu sparanghel copt si branza feta

Ingrediente:

  • un buchet de sparanghel;
  • 3-4 lingurite ulei de masline;
  • 1/4 lingurita sare;
  • 1/4 lingurita piper;
  • coaja de la o lamaie;
  • 1 lingura suc de lamaie;
  • 1/2 cana cu branza feta sfaramata.

Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade. Se aseaza sparanghelul intr-o tava, se presara cu 2 linguri de ulei de masline, apoi se condimenteaza cu sare si piper. Se lasa aproximativ 10 minute. Dupa ce se raceste, se toaca si se amesteca cu 1 lingura ulei de masline, coaja de lamaie, sucul si feta.


Risotto cu dovlecei si sparanghel, cu nuci de pin, busuioc, menta si lamaie

Risotto cu sparanghel si dovlecei

Ingrediente:

  • 6 linguri de ulei de masline;
  • 450 g dovlecei medii, felii subtiri;
  • 400 g tulpini de sparanghel, taiate de 2,5 cm;
  • 1 ceapa medie, tocata marunt;
  • 2 catei de usturoi, tocati marunt;
  • 1,2 litri supa de legume;
  • 400 g orez;
  • sucul si coaja de la o lamaie;
  • 1 lingurita menta tocata marunt;
  • 1 lingurita busuioc, feliat fin;
  • 50 g seminte de pin/nuci usor prajite;
  • sare si piper dupa gust;
  • parmezan ras fin, pentru servire (optional).

Intr-o tigaie se incalzeste uleiul de masline si se adauga dovleceii. Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa doar sa se fragezeasca. Se transfera intr-un castron.

Daca este nevoie, se adauga ulei in tigaie si se soteaza sparanghelul pana este fraged. Se adauga peste dovlecei.

In aceeasi tigaie se adauga ceapa, se condimenteaza usor cu sare si piper. Se gateste usor si se completeaza cu usturoiul tocat. Separat, se incalzeste supa de legume. Orezul se adauga peste ceapa si se lasa pana devine translucid. Se adauga usor supa de legume incalzita. Dupa ce incepe sa fiarba, se da la foc mic si se lasa pana orezul este gata.

Se opreste focul si se adauga coaja si sucul de lamaie, menta, busuiocul si semintele. Se gusta si se condimenteaza. Se adauga dovlecelul si sparanghelul in orez. Se serveste cu parmezan ras.


Omleta cu sparanghel

Omleta cu sparanghel

Ingrediente:

  • 2 linguri unt;
  • jumatate de cana cu ceapa feliata;
  • 500 g sparangel curatat si taiat pe diagonala;
  • 6 oua mari;
  • 3/4 cana cu branza;
  • 1/2 lingurita sare;
  • 1 lingurita arpagic proaspta, tocat;
  • 1/4 tarhon uscat;
  • 1 cana de cascaval razuit.

Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade.

Se incalzeste untul intr-o tigaie. Se pune ceapa si se gateste 3 minute. Se adauga sparanghelul si se gateste pentru inca 3 minute. Se adauga amestecul de oua condimentat. Se lasa sa se gateasca la foc mic cam 4-5 minute, insa la suprafata trebuie sa fie inca moale. Se pun branzeturile peste oua si se baga la cuptor pana se rumeneste.


Cartofi noi la cuptor cu sparanghel

Cartofi noi la cuptor cu sparanghel

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi noi, spalati si taiati in sferturi;
  • varfuri de sparanghel, taiate de-a lungul;
  • 2 linguri de ulei de masline infuzat cu usturoi;
  • 4 linguri otet de mere;
  • sare si piper.

Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade. Se aseaza cartofii intr-o tava. Se toarna uleiul si otetul peste cartofi. Se condimenteaza cu sare. Se coc la cuptor pentru 30 de minute, apoi se adauga sparanghelul. Se baga din nou la cuptor si se mai gatesc 10 minute.

Se condimenteaza cu sare si piper si daca se doreste, se adauga extra otet.


Sparanghel cu oua posate si sos de parmezan

Sparanghel cu oua posate si sos de parmezan

Ingrediente:

  • 14 tulpini de sparanghel;
  • 1/3 linguri ulei de masline;
  • 2 oua,
  • 2 lingurite de patrunjel tocat;
  • 20 g parmezan ras;
  • sare si piper.

Pentru sos:

  • 25 g unt;
  • 1 lingura faina;
  • 100 ml lapte;
  • 50 g smantana;
  • 30 g parmezan;
  • 1/2 lingurita coaja de lamaie.

Pentru a prepara sosul, se topeste untul, se amesteca faina si se bate cu laptele pentru a se ingrosa. Se adauga smantana, parmezanul si coaja de lamaie si se condimenteaza dupa gust. Se pastreaza cald si se amesteca periodic pentru a nu se intari la suprafata.

Sparanghelul se opareste in apa sarata 3-5 minute. Se scoate in apa rece. Se scurge si se amesteca cu ulei de masline, sare si piper. Ouale se sparg in apa clocotita si se lasa 2-3 minute. Se scot pe hartie de bucatarie.

Pentru a servi, se aseaza sparanghelul pe doua farfurii cu un ou si mult sos. Se presara putin patrunjel, piper si parmezan ras.

Supe crema de sparanghel cu cartofi

supa crema de sparanghel

Ingrediente necesare:

  • 3 litri de apă,
  • 1 kg de sparanghel,
  • 250 g cartofi,
  • sare,
  • o lingură de unt,
  • o lingură de făină,
  • o lingură de smântână,
  • un ou,
  • câteva codițe de ceapă verde.

Atunci când cumpărați sparanghelul, sau dacă îl culegeți din propria grădină, este de preferat să îl alegeți pe cel verde – să fie cât de cât proaspăt. Sparanghelul se curăță de părțile lemnoase, se taie în bucățele și se pune la fiert într-o oală cu cei 3 litri de apă, cu cartofii curățați și tăiați în bucăți și cu sare.

Vârfurile se păstrează – vor fi fierte separat și se vor servi ca garnitură la supă.

Separat, se prăjește ușor în unt o lingură de făină. Sparanghelul și cartofii fierți se fac cremă cu mixerul sau în blender, se subțiază cu zeamă în care au fiert și se amestecă cu rântașul de făină. Se mai lasă la foc să mai fiarbă câteva minute.

Înainte de a fi servită această delicioasă supă de sparanghel și cartofi, se adaugă vârfurile fierte separat și se poate drege cu un gălbenuș de ou bătut, cu o lingură de smântână și cu puțină ceapă verde.


Cum si cand se cultiva sparanghelul

sparanghel

Daca vrei sa plantezi sparanghel la tine acasa, ai doua posibilitati, sa plantezi radacini sau sa incerci semintele. Poti sa plantezi sparanghelul primavara sau chiar si toamna. Plantarea radacinii se facedestul de adanc. Atunci cand plantezi firele de sparanghel iesite din samanta, nu poti sa le acoperi cu prea mult pamant.

Daca incerci semintele, atunci trebuie sa astepti 2-3 ani pentru ca planta care iese sa poata fi consumata, in schimb, cu radacina, trebuie sa astepti doar un an, in al doilea se poate recolta. Singura problema este ca la noi in tara nu se comercializeaza radacini de sparanghel asa cum se intampla in alte tari unde acestea pot fi gasite in magazinele de specialitate. Sau daca se vinde radacina de sparanghel, poate fi gasita destul de greu.

Noi acum suntem la al treilea an si deja sparanghelul are cativa centimetri. Cum sparaghelul este o planta perena, o sa ne bucuram mult timp de prezenta lui magica in gradina noastra de la Vidra!

Întrebări frecvente despre sparanghel și sucul de sparanghel

Cu ce se mănâncă sparanghelul?

Sparanghelul poate fi pregătit într-o varietate de moduri, iar aceasta depinde de preferințele și gusturile personale. Sparanghelul poate fi gătit prin fierbere, prăjire, coacere sau grătar și poate fi adăugat în diverse rețete, cum ar fi salate, paste, risotto, omlete sau supe. De asemenea, sparanghelul poate fi servit ca garnitură alături de carne sau pește. În general, sparanghelul este un ingredient versatil în bucătărie și poate fi combinat cu multe alte alimente pentru a crea feluri de mâncare delicioase și sănătoase.

La sparanghel i se mai spune și asparagus?

Da, sparanghelul este cunoscut și sub denumirea de asparagus.

Alege sa fii sanatos, oriunde te-ai afla!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *