Porumbarul (Prunus spinosa) – este cunoscut ca și Mama Pădurii sau Copacul dorințelor. Acest copac are frunze mici, zimțate și ovale pe ramuri întunecoase și spinoase, cu flori purpurii și fructe negre. Din frunzele porumbarului se poate face apă de gură. Fructele sunt astringente și din ele se poate face un gin de prune. În mod tradițional, lemnul a fost folosit pentru ciomage.

Părți folosite: frunze, crenguțe, fructe.

Utilizări magice: întoarce răul/vrăjile la cel care le-a trimis. Spinii sunt folosiți pentru a înfinge în lumânări figuri din ceară sau păpuși ale celor care nu-ți dau pace. Porumbarul calmează atmosfera, alungă demonii și vibrațiile negative. porumbarul-Prunus-spinosa

Porumbarul în tratamente naturale

  • intern se utilizeaza decoctul de flori pentru acțiunea ușor laxativă, diuretică și sedativă, de calmant, în special în cazul hipertensiunii arteriale. Datorită proprietăților astringente, fructele se folosesc ca și tonifiant al stomacului și în combaterea diareei.  Datorită proprietăților diuretice și antiseptice, ajută în diskinezii biliare și în diferite boli de rinichi și vezică. Porumbarul se recomandă ca dezintoxicant în urenie, gută și artrită. Ceaiul de flori și fructe (porumbe) se utilizează în tratarea tusei convulsive.
  • extern: mustul de fructe proaspete se folosește pentru oprirea scurgerii sângelui din nas.

Infuzia se prepară dintr-o linguriță de flori la 250 ml apă clocotită – se beau 2-3 căni pe zi. Decoctul de porumbar se prepară dintr-o linguriță de fructe în 250 ml de apă rece – se fierbe circa 20 de minute și se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Recoltarea porumbarului

Florile se recoltează pe timp uscat la începutul înfloririi, mai târziu petalele se scutură cu ușurință. Fructele se recoltează toamna târziu, după căderea brumei, în lunile octombrie-noiembrie, asta duce la pierderea astringenței și mărirea procentului de zaharuri.

Share the Love!

Spune care este gândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *