Remedii pe bază de plante medicinale pentru toate bolile

Timp de citire estimat: 32 minute


Dacă ai nevoie de o rădăcină, cobori și din cer pentru a săpa în pământ pentru ea!

În cele ce urmează vă prezint o listă cu afecțiuni la care un tratament naturist pe bază de plante medicinale este leacul. Remediile naturiste sunt diferite față de medicamentele din farmacii. Chiar și produsele pe “bază de…” nu fac ce reușesc plantele medicinale consumate în ceaiuri, decocturi, tincuri, siropuri etc.

Din această selecție fac parte afecțiuni cunoscute și care se pot trata cu ajutorul unei cure cu un tratament naturist pe bază de plante medicinale. Totuși pentru a nu apărea alte complicații, consultați un medic de specialitate sau întrebați un farmacist despre situația dvs. Consumați aceste leacuri pe bază de plante medicinale, cu cap, fără exces căci multe pot fi toxice!

Un sfat pentru cei care au mai multă încredere în pastile: dacă un ceai nu v-a ajutat, înseamnă că plantele din ceai nu au fost culese de dvs. sau nu au fost cu adevărat naturale. Ceaiurile comercializate sunt tratate și sunt prefăcute! Dacă nu mă credeți, desfaceți un plic din ceai de fructe de pădure, și vă rog să-mi spuneți câte fructe de pădure puteți recunoaște în acel conținut. Vă spun eu oricum de pe acum, nici unul! Veți găsi un amestec vegetal ce doar este stropit cu arome “identic naturale”!

Dacă ai nevoie de o rădăcină, cobori și din cer pentru a săpa în pământ pentru ea!

Companiile farmaceutice cumpara plante medicinale de la culegători sau producători, dar în medicamente ei folosesc cantități controlate care uneori nu ajută la ameliorarea stării de sănătate. Sfatul meu este să vă procurați plantele medicinale de la producători sau culegători și să vă preparați singuri medicamentul dorit. Remediile pe bază de plante medicinale vin să vă ajute nu să vă vindece miraculos. Trebuie să urmați și un regim alimentar, căci și alimentele sunt medicamente naturale!

Tratamente naturiste pe bază de plante medicinale pentru boli și afectiuni – litera A

Abces pulmonar
Soc. Infuzie din 2-3 lingurite cu flori uscate peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute. Se strecoara. Se beau 3-4 cani pe zi.

Acnee
Trei frati patati. Infuzie din 4 linguri de planta uscata si maruntita la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se ia cate o lingura la 3-4 ore.

Acrocianoza
Talpa gastei. Infuzie din 15 g pulbere parti aeriene la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se iau 3-4 linguri pe zi.

Actinomicoza
Propolis. Solutie alcoolica (tinctura) din 20-30g la 100 ml alcool de 30-40°. Se lasa la macerat 5 zile. Se agita zilnic recipientul. Se iau cate 30 de picaturi intr-un pahar mic cu apa, de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.

Adenita
Nalba mica. Infuzie din o lingura cu frunze uscate si maruntite peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se beau trei cani pe zi.

Adenoviroze
Busuioc. Infuzie din o lingurita pulbere de planta la o cana cu apa in clocot. Se lasa la infuzat 10-15 minute. Se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.

Afectiuni bucale
Miere de trandafiri. Din 100 g petale proaspete tocate marunt la 150 g miere de tei sau din flora spontana. Se amesteca bine pana la omogenizare. Se tine in frigider la macerat timp de 5 zile. Se consuma la nevoie. Preparatul tinut 2-3 zile la temperatura camerei sau peste 2 saptamani la frigider se arunca. Devine toxic.

Afectiuni ale cailor respiratorii
Levantica. Infuzie din 1-2 lingurite flori la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, se strecoara, se indulceste cu miere si se beau 2-3 cani pe zi.

Afectiuni hepatice si ale splinei
Lamaie. Se taie marunt o lamiie stoarsa si se fierbe in 300 ml apa timp de 20 de minute, tinand vasul acoperit. Se strecoara si se indulceste. Se adauga sucul stors inainte de fierbere si se bea intreaga cantitate. Calmeaza crizele hepato-biliare.

Afectiuni intestinale
Urzica. Infuzie din o lingura cu frunze uscate si maruntite peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Afectiuni metabolice
Sfecla rosie. Este indicata pentru normalizarea metabolismului general si se recomanda in stare proaspata sub forma de salate sau fiarta in diverse preparate, insa astfel isi pierde o mare parte din proprietatile terapeutice.

Afectiuni nervoase
Lapte de migdale. Se prepara din 50 g migdale, 50 g miere si 1 l apa. Se tin migdalele cateva minute in apa calda, se curata de pielita si se paseaza in putina apa. Pasta obtinuta se amesteca cu restul de apa si cu mierea. Se strecoara printr-un tifon fin. Se ia cate o lingura de 3 ori pe zi.

Afectiuni oculare
Silur. Pentru tratarea inflamarii acute si subacute a ochilor, a conjunctivitelor si blefaritelor se recomanda decoctul din 1 lingura planta maruntita peste care se toarna o cana cu apa. Se fierbe 10 minute, se strecoara si se lasa la racit. Se beau 3 cani pe zi.

Afectiuni pulmonare
Sirop din muguri de brad. O lingura de muguri la 2 l apa se fierb in clocot 15-20 de minute. Se lasa la racit. La 1 l solutie se adauga 900 g zahar. Se fierbe din nou pana da in clocot. Se trage apoi in sticle mici de culoare inchisa. Se astupa cu dop si se pastreaza la rece. Se foloseste la nevoie, diluat cu apa minerala.

Afectiuni renale si ale vezicii
Papadie. Infuzie din 1-2 lingurite planta intreaga (frunze, rizomi, radacina) uscata si maruntita peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute, se strecoara, se beau 2-3 cani pe zi.

Afectiunile sistemului nervos central
Brebenel. Infuzie din 10 g bulbi peste care se toarna 100 ml apa clocotita. Se lasa 20 de minute, se strecoara si se bea cate un paharel de 3 ori pe zi.

Afectiuni tiroidiene
Varza. Se bea cate un pahar cu suc pe zi, intre mese, timp de mai multe saptamani.

Afectiuni uterine
Calin. Decoct din o lingurita pulbere de scoarta la o cana cu apa. Se clocoteste 1-2 minute. Se lasa acoperit, se decanteaza si se strecoara. Are actiune astringenta. Folosit in iminenta de avort si hemoragii.

Afectiuni vasculare
Salvie. Infuzie din 1 lingurita de frunze uscate si maruntite la 100 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara si se bea treptat, in cursul unei zile.

Afonie
Valeriana. Tinctura din 20 g pulbere de radacina la 200 ml alcool de 70°. Se lasa intr-o sticla la macerat 8 zile. Sticla se agita zilnic pentru omogenizarea continutului. Se strecoara. Se pastreaza in sticle de culoare inchisa si astupate cu dop. Se iau cate 15-20 de picaturi de 2-3 ori pe zi.

Afte
Iarba sf. Ioan. Infuzie din 1 lingurita planta uscata si maruntita peste care se toarna 200 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.

Albuminuria
Coada calului. Decoct din 4-5 lingurite planta maruntita la 1,5 l apa. Se fierbe 15 minute, se bea in cursul unei zile ca lichid de intretinere, in loc de apa.

Alcoolism
Ardei. Tinctura din 200 g ardei iute macerat 7-8 zile in 100 ml alcool. Se iau 10-30 de picaturi in ceai amar de anghinare, tintaura, unguras sau schinel.

Amenoree
Leustean. Infuzie din 1 lingurita seminte, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se acopera pentru 10-15 minute, se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.

Ameteli
Roinita. Infuzie din 1 lingurita pulbere de frunze la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute, se strecoara, se beau 2-3 cani pe zi.

Angina
Brustur dulce. Decoct din 10 g planta (frunze, rizomi), maruntita la 500 ml vin natural. Se fierbe 10-15 minute la foc domol. Se lasa acoperit 2-3 ore. Se strecoara. Se ia cate o lingurita pe zi.

Angiocolite
Frasin. Infuzie din 2 lingurite frunze maruntite sau flori la 300 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se bea fractionat in cursul unei zile dupa mesele principale. Atentie! Supradozarea provoaca toxicitate.

Anorexie
Armurariu. Infuzie din 1 lingurita fructe macinate peste care se toarna o cana cu apa in clocot. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara. Se beau 2 cani pe zi una dimineata cu 30 de minute inainte de micul dejun dupa care se sta culcat pe partea dreapta, iar a doua se bea fractionat jumatate dupa masa de prinz si jumatate dupa masa de seara.

Anurie
Iarba neagra. Infuzie din 1 lingurita flori peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, se strecoara, se bea o cana pe zi.

Anxietate
Sunatoare. Infuzie din 1-2 lingurite de planta uscata si maruntita peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se beau zilnic dimineata si seara. Tratamentul dureaza minimum 2-3 luni.

Aritmii cardiace
Paducel. Infuzie din o lingurita de amestec (flori, frunze, fructe) peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, se strecoara, se bea fractionat pe parcursul unei zile inainte de mese. Cura dureaza pana la disparitia extrasistolelor.

Arsuri stomacale
Cartofi. Suc proaspat extras din tuberculi. Se beau 2-3 paharele zilnic.

Arterioscleroza
Mesteacan. Infuzie concentrata din 2 linguri frunze uscate si maruntite la o cana cu apa clocotita.Se lasa acoperita 6 ore. cand are 40°C se adauga un varf de cutit cu bicarbonat de sodiu. Se strecoara. Se bea in cursul unei zile la interval de 3-4 ore, in doua reprize.

Arterita
Patrunjel. Infuzie din 1-2 lingurite frunze uscate, maruntite, la o cana cu apa in clocot. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se bea caldut in mai multe reprize. Are efect diuretic si depurativ.

Artrita
Coada-racului. Decoct din o lingurita pulbere de planta la 0,5 l apa. Se fierbe 15 minute. Se strecoara. Se bea ceaiul caldut in 3 reprize, dupa mesele principale. Cura dureaza mai multe saptamani.

Artritismul
Ceapa. Decoct din 3 bulbi mari la un litru de apa. Se bea cate o cana dimineata si una seara, la culcare, pentru tratarea reumatismului.

Artroza
Turita mare. Infuzie din o lingura cu pulbere de planta la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi inainte de mese.

Ascaridioza
Dovleac turcesc. Seminte decojite, la adulti 50-100 g/zi, la copii 15-30 g/zi. Se consuma dimineata inainte de a minca. Dupa doua ore se administreaza un purgativ. Cura dureaza 4-6 zile, urmata de examenul coprologic.

Ascita
Osul-iepurelui. Decoct din 20 g radacina uscata si maruntita la un litru apa. Se fierbe oina scade la 750 ml. Se bea fractoinat in cursul unei zile, in 3 prize (dimineata, prinz, seara). Cura dureaza timp indelungat.

Astenie nervoasa
Drojdie de bere. Consum de doua linguri pe zi de drojdie de bere proaspata, 3-4 lingurite pe zi de drojdie de bere uscata. Se poate dizolva in 0,5 l suc de tomate, zmeura, ananas, alte fructe sau in lapte. Se amesteca bine pana cand continutul se uniformizeaza, se completeaza pana la un litru cu acelasi lichid si se tine la frigider. Se beau 2-3 pahare pe zi.Se administreaza 10-15 zile pe luna. Atentie, tratamentul indelungat poate duce la sterilitate.

Astm bronsic
Coacaz negru. Infuzie din o lingurita muguri peste care se toarna o cana cu apa clocotita.Se lasa acoperita 15-20 de minute, se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi. Se recomanda in astm alergic.

Astm cardiac
Marar. Infuzie din 1-2 lingurite frunze si tulpini uscate si maruntite la o cana cu apa in clocot. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se streocara. Se beau 1-2 cani pe zi.

Ateroscleroza
Patlagina. Infuzie din 1-2 lingurite pulbere de frunze la 200 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Atonie digestiva
Cerentel. Macerat din 3 linguri pulbere de rizom si radacina la un litru vin. Se lasa 5 zile, timp in care sticla se agita zilnic. Se strecoara. Se ia cate o lingura de 3 ori pe zi.

Avitaminoza
Urzica Infuzie din o lingura cu frunze uscate si maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Azotemie
Troscot Infuzie din 1-2 lingurite cu pulbere de planta la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Azoturie
Vulturica Decoct din 1-2 linguri cu planta proaspata, maruntita la o cana cu apa. Se fierbe 10-15 minute la foc moderat. Se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.

Dermatomicoze
Plop negru infuzie din o lingurita muguri peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa in clocot. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.

Diabet
Alun seminte de alun consumate ca atare. Cel putin 40 pe zi (20 dimineata, 20 seara), timp de 20-30 zile.

Dischinezie biliara
Arnica florile intra in compozitia ceaiurilor plafar pentru tratarea dischineziei biliare. Atentie! Dozele se iau cu precautie. Supradozarea da tulburari digestive si inhiba reflexele medulare.

Disfunctia glandelor sudoripare
Salvie infuzie din 2 lingurite frunze uscate maruntite la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 30 de minute. Se strecoara. Se bea rece, treptat in cursul unei zile.

Disfunctie hepato-biliara
Porumb infuzie din 2 linguri matase de porumb peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara. Se ia cate o lingura la 3 ore.

Dismenoree
Coada-racului decoct, din 2 lingurite rizom si radacina maruntita la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 25-30 minute, la foc moale. Se strecoara. Se beau 2 cani pe zi, din care una seara inainte de culcare.

Dispepsie
Albastrele infuzie din 2 lingurite flori uscate, maruntite, peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se bea cate un sfert de cana cu 20 de minute inaintea meselor principale. Pentru marirea diurezei se pot bea 2 cani pe zi.

Distonie neurovegetativa
Talpa-gastei infuzie, din 15 g de pulbere din partile aeriene ale plantei la o cana (250 ml ) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se iau 3-4 linguri pe zi.

Distrofii
Dud alb fructele se consuma imediat dupa culegere. Sunt indicate in distrofii ale miocardului.

Disurie
Dracila din radacini tinere proaspete se prepara tinctura mama. Pentru tratamentul distoniei se foloseste a 3-a dilutie decimala din tinctura mama.

Dizenterie
Fag decoct, din 1 lingurita scoarta uscata si maruntita la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi. Tratament empiric.

Duodenita
Musetel infuzie din 1-2 lingurite pulbere flori la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute. Se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi pe stomacul gol.

Dureri abdominale
Chimen infuzie din 1 si 1/2 lingurita fructe la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi, din care una dimineata, pe stomacul gol. Combate durerile abdominale la adulti.

Dureri cardiace
Praz decoct foarte concentrat, din parti egale praz tocat marunt si apa. Se fierbe 20-30 de minute. Se lasa acoperit la racit. Se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.

Dureri de cap
Roinita infuzie din o lingurita pulbere de frunze la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. La copii cantitatile se dozeaza in functie de virsta.

Dureri de stomac
Marar infuzie din o lingurita de seminte macinate la o cana cu apa in clocot. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se bea calduta, cate un paharel, de trei ori pe zi. Indicata in colici intestinale si indigestii.

Dureri de piept
Catusnica infuzie din o lingurita de planta maruntita la o cana cu apa in clocot. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.

Dureri intestinale
Nuc infuzie din 1 si 1/2 lingurita coji de nuci verzi peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-20 de minute. Se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.

Dureri menstruale
Traista-ciobanului macerat din 180 g planta maruntita peste care se toarna 1 l bin natural. Se pun intr-o sticla si se lasa la macerat 10 zile, agitind zilnic recipientul pentru uniformizarea continutului. Se strecoara storcand bine si restul plantei macerate. Se pastreaza intr-o sticla de culoare inchisa si bine astupata cu dop. Se ia cate o lingura la nevoie.

Dureri musculare
Ciumarea extract fluid. Se iau 50-100 picaturi inainte de a minca. Tratamentul dureaza 8 zile. Se face pauza 8 zile dupa care se reia daca este cazul.

Dureri postnatale
Tataneasa decoct, din 1 lingurita cu pulbere de rizom si radacina la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 15 minute. Se acopera. Se lasa 2 ore. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Dureri renale
Nalba de padure decoct din 1 lingurita frunze la o cana (200 ml a) apa. Se fierbe 5 minute. Se strecoara. Se amesteca cu o cana (200 ml) cu lapte proaspat muls si se bea.

Dureri reumatice
Cicoare infuzie din 2 g frunze uscate si maruntite la o ceasca cu apa clocotita. Se lasa 10-15 minute. Se strecoara. Se bea calduta, 1-2 cesti pe zi.

Dureri uterine
Banuti pentru calmarea durerilor uterine insotite de hemoragii, tinctura obtinuta din macerarea plantei in alcool. Se iau de 3-4 ori pe zi cte 5 picaturi in putina apa.

Demineralizare
Coada-calului decoct, din o lingurita de planta maruntita la o cana cu apa. Se fierbe 15 minute. Se strecoara. Se bea in loc de apa 2-3 sau 4-5 cani pe zi.

Debilitate
Piersic fructe proaspete, suc sau compot in alimentatia curenta sau in cure de sezon.

Eczeme pruriginoase
Asmatui infuzie, din o lingurita cu frunze sau seminte peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.

Eczeme zemuinde
Trei frati patati infuzie din o lingurita cu planta uscata si maruntita sau cu pulbere de planta peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.

Edeme
Ceapa decoct, din 100 g ceapa curatata si tocata marunt la 200 ml apa. Se fierbe 5 minute intr-un vas acoperit, la foc moale se lasa la racit. Se strecoara. Se adauga 50 g miere. Se bea caldut seara la culcare. Cura se repeta cit este nevoie. Contraindicat pentru suferinzii de ulcer si gastrite hiperacide.

Edeme cardiorenale
Mesteacan infuzie concentrata, din 2 linguri frunze uscate, maruntite, la o cana (200 ml ) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 6 ore. Cand s-a racit la 40°c se adauga un varf de cutit cu bicarbonat de sodiu. Se strecoara. Se bea in cursul unei zile, in 2 reprize, la interval de 3-4 ore.

Atentie! Supradozarea frunzelor in tratament este toxica. Medicina populara utilizeaza in tratament si mugurii.

Edeme cirotice
Telina radacinile si frunzele, consumate ca atare, in stare proaspata, sub forma de salate sau in preparate culinare (ciorbe, supe, mincare scazuta).

Edem quincke
Coacaz negru infuzie, din 1 lingurita cu muguri peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.

Edeme renale
Osul iepurelui decoct, din 4 linguri rase pulbere radacina la 1 l apa rece. Se fierbe 30 minute la foc potrivit. Se strecoara. Se bea fractionat in cursul unei zile.

Eliminarea toxinelor
Castravete suc proaspat obtinut prin stoarcere. Se iau 2-3 linguri dimineata.

Emfizem pulmonar
Unguras infuzie din 1 lingurita cu planta maruntita la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Endocardita postreumatica
Salvie infuzie din 1 lingurita frunze maruntite (pulbere) la 100 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 minute. Se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.

Contrandicatii. Nu se recomanda la femeile care alapteaza, deoarece diminueaza secretia de lapte.

Enterita
Turita mare decoct, din 1 lingura cu planta maruntita la o cana cu apa. Se fierbe 5-10 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Contraindicatii. Nu se supradozeaza, deoarece in cazul bolnavilor de litiaza, se poate declansa o eliminare brusca a pietrelor, fiind posibila o astupare a cailor biliare sau renale.

Enteropatie cronica
Visin fructe proaspete in fiecare zi, cate 500g/1 kg fructe.

Enurezis
Urzica seminte de urzica macinate. Se amesteca 2-3 g cu o lingurita de miere si se iau seara.

Excitatie nervoasa
Sparanghel sirop din o parte suc de rizom si radacina si o parte zahar.se fierbe in baia de apa pana la obtinerea consistentei dorite. Se iau 2 lingurite oe zi, una dimineata si cealalta seara. Efect sedativ.

Eritem
Salcie pentru tratarea eritemului genital: infuzie din 1 lingurita frunze uscate si maruntite peste care se toarna o cana cu apa in clocot. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi. Actiune de diminuare a apetitului sexual exagerat.

Erizipel
Brancuta infuzie din 1 lingurita planta proaspata bine maruntita, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara si se indulceste cu miere. Se bea incet cu inghitituri rare. Are rol antiinflamator si antimicrobian.

Eructatie
Varza alba suc proaspat de varza. Se bea cate un pahar cu suc pe zi, intre mese. Se face cura.

Eruptii tegumentare
Angelica decoct din 10-15 g planta la 0,5 l apa. Se fierbe 10-15 minute. Se strecoara. Se bea de 3 ori pe zi cate o ceasca inainte de masa.

Extrasistole
Ruscuta de primavara tinctura din 2 linguri pulbere planta la 100 ml alcool de 70°. Se lasa la macerat 10 zile, timp in care sticla se agita zilnic pentru uniformizarea concentratiei extractului. Se filtreaza si se pastreaza in sticla de culoare inchisa, astupata etans. Se iau cate 10 picaturi de 5-6 ori pe zi.

Faringite
Iarba neagra infuzie, din o lingura planta inflorita, uscata si maruntita, peste care se toarna 300 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute. Se strecoara.se bea fractionat in cursul unei zile.

Faringo-amigdalita
Fenicul infuzie, din 0,5 lingurita fructe la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se bea calduta dupa mesele principale.

Atentie! |N doze mari poate produce fenomene toxice, provocand crize epileptiforme cu halucinatii si somnolenta. Tratamentul este contraindicat la cei suferinzi de ulcer gastric si duodenal si enterocolite cronice si acute.

Favorizarea aparitiei menstruatiei
Asmatui suc de planta proaspata, pana la 100 ml zilnic.

Febra
Busuioc infuzie, din o lingurita pulbere frunze la o cana cu apa in clocot. Se lasa acoperita10-15 minute. Se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.

Febra tifoida
Propolis solutie alcoolica, din 20-30 g propolis la 100 ml alcool de 30-40. Se lasa la macerat, intr-o sticla, circa 5 zile sau mai putin, pana cand, agitind zilnic sticla, propolisul s-a dizolvat in alcool. Se iau de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, cate 30 de picaturi, intr-un pahar mic.

Fermentatii intestinale
Cimbru infuzie din 1-2 lingurite planta uscata si maruntita la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se beau 2 cani pe zi.

Contraindicatii. Nu se supradozeaza deoarece provoaca tulburari gastrointestinale, excitatii nervoase urmate de depresiune psihica, hipotensiune si incordare motorie.

Fibrom
Piperul baltii extract fluid si tinctura pregatita dupa prescriptii farmaceutice. Se folosesc 50-80 picaturi pe zi.

Fisuri anale
Orz incoltit se maninca 1-2 linguri pe zi. Pentru a obtine orz incoltit se pun boabele pe o farfurie si se imbiba cu apa. Se tin 1-2 zile in bucatarie.

Fixarea sarcinii
Cretisoara infuzie din 1-2 lingurite planta uscata si maruntita la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10 minute. Se beau 1-2 cani pe zi.

Flebita
Varza alba suc proaspata extras. Se face cura in care se bea cate un pahar cu suc pe zi, intre mese.

Fragilitate capilara
Portocal fructe consumate in stare proaspata sau suc obtinut din pulpa portocalei. Se beau 2-3 pahare pe zi.

Friguri
Pelin alb decoct, din o lingurita planta uscata si maruntita la o cana (200 ml) cu apa. Se fierbe 5 minute. Se strecoara. Se bea jumatate din cantitate dimineata si restul se bea pana in prinz.

Atentie! Tratamentele cu pelin alb se fac in cure de scurta durata, cel mult 2 saptamani, deoarece apar tulburari nervoase si digestive.

Contraindicatii. Nu se recomanda la gravide, femei care alapteaza, la bolnavii cu efectiuni nervoase sau la cei cu afectiuni acute intestinale.

Frisoane
Pastarnac radacini proaspete consumate ca atare. Se dau prin razatoare si se consuma de 2-3 ori pe zi la interval de 4 ore.

Furunculoza
Brustur elixir din 32 g extract fluid de radacina, 20 g alcool de 95°, 40 g sirop simplu, 5 g tinctura de vanilie, 200 g apa. Se ia cate o lingura pe zi.

Gastralgie
Dafin infuzie din 4 g frunze de dafin si 8 g coaja de portocala, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se indulceste dupa gust. Se beau 1-2 cani pe zi.

Gastrita
Coada-calului decoct, din o lingurita planta maruntita la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 15 minute. Se strecoara. Se consuma 2-3 cani pe zi.

Gastroenterita
Cerentel decoct, din 2 lingurite pulbere rizom si radacina la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 25-30 de minute. Se strecoara. Se bea dimineata pe stomacul gol, neindulcit.

Gaze intestinale
Banuti vin, pregatit din 2 pumni de planta proaspata la 1 l de vin alb. Se lasa la macerat 10-15 zile. Se strecoara. Se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare. Se ia cate o cescuta in fiecare dimineata.

Gingivita
Iarba sf. Ioan infuzie, din o lingurita planta uscata si maruntita peste care se toarna 200 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 minute. Se strecoara. Se beau 3 cani pe zi de 200 ml fiecare.

Glicozurie
Cartof suc proaspat, extras din tuberculi cruzi, la care se adauga suc de morcov sau de lamiie. Se bea cate o jumatate de pahar de 2 ori pe zi. Cura dureaza 30 de zile.

Greturi
Izma buna infuzie din o lingurita pulbere frunze sau frunze maruntite la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 30 de minute. Se strecoara. Se beau 3 cani pe zi cu inefuzie rece.

Contraindicatii. Consumul exagerat poate da stari de intoxicatie, manifestate prin greata, voma, iar in cazuri extreme duce la moarte. Nu se administreaza bolnavilor de ulcer.

Gripa
Sfecla rosie radacina proaspata consumata rasa in diferite salate. Se poate consuma si fiarta sau coapta in diverse preparate culinare, dar isi pierde o mare parte din proprietatile terapeutice. Actiune bactericida.

Gusa exoftalmica
Schinduf macerat din 50 g seminte la 500 ml apa. Se lasa 24 ore. Se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi. Semintele macinate au eficacitate mai mare.

Guturai
Omag tinctura cu un continut de 0,5 g alcaloizi la 100 ml. Se administreaza 5-10 picaturi o data si 40 de picaturiin 24 de ore, luate in mai multe reprize pe parcursul unei zile. La copii se administreaza 1-2 picaturi pentru fiecare an de virsta, dar maximum 5 picaturi o data.

Helmintoza
Dovleac seminte, cojite si zdrobite in gura, bine amestecate. Se consuma 150-200 g pentru adulti; 100 g pentru copii de virsta scolara si 50 g pentru copiii mici. Se iau dimineata in priza unica. Dupa 1-2 ore se administreaza un purgativ (ulei de ircin, ceai laxativ).

Hematurie (urinari cu sange)
Coada-calului decoct, din 2-3 lingurite pulbere planta la o ceasca de apa. Se fierbe 20 de minute. Se lasa la racit, apoi se strecoara. Se bea cate o lingurita la 5-10 minute. Infuzia si decoctul se vor bea calde pentru producerea diurezei si reci pentru actiunea hemostatica.

Hemeralopie
Craite planta contine doua substante organice importante: heleniena si patuletina. Heleniena are actiune favorabila in hemeralopie, amelioreaza viteza de adaptare si sensibilitate a ochiului normal. Patulitina produce scaderea permeabilitatii capilarelor, cu actiune antispastica si hipotensiva.

Hemofilie
Iarba grasa infuzie, din 20-30 g frunze peste care se toarna 1 l de apa. Se lasa acoperita 20 de minute. Se beau 3-4 cesti pe zi.

Hemoptizie
Salcie decoct concentrat, din 3 linguri (30 g) scoarta maruntita la o cana cu apa. Se fierbe 20-30 minute. Se strecoara. Se ia cate o lingurita la 2 ore.

Hemoragii gastrointestinale
Mandarin suc obtinut prin stoarcerea pulpei mandarinei. 2-3 pahare pe zi sau fructe consumate in stare proaspata.

Hemoragii interne
Cerentel infuzie, din 1 lingura pulbere planta la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se iau 1-3 lingurite de 3 ori pe zi.

Hemoragii uterine
Racusor decoct din 1 lingurita pulbere rizom la 1 l de apa. Se fierbe 15 minute la foc domol. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Hemoroizi
Afin cura de fructe (afine) in cantitate de 300-500 g zilnic sau 100 g fructe uscate.

Hernie
Patrunjel decoct, din 6-10 radacini la 2 l de vin sau de bors. Se fierbe intr-o oala acoperita pana cand lichidul ajunge la 500 ml. Se strecoara si se bea. Radacinile ramase se paseaza pana se obtine o pasta si se aplica pe locul afectat, sub bandaj.

Hepatopatii
Cartof suc proaspat, extras din tuberculi cruzi, la care se adauga suc de morcovi sau suc de lamie. Se bea cate o jumatate de pahar de 2 ori pe zi. Cura dureaza 30 de zile.

Herpes
Luminoasa utilizata in tratamentul homeopativ. Dilutiile a 4-a si a 5-a centezimala.

Hidropizie
Coacaz rosu suc, 100-500 g pe zi, \n 3-4 reprize sau fructe consumate ca atare, luate \nainte de masa ca tonic-aperitive, iar dupa masa, ca stomahice.

Hiperaciditate gastrica
fenicul infuzie, din 0,5 lingurita fructe la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Atentie! |N doze mari poate produce fenomene toxice provocand crize epileptiforme cu halucinatii si somnolenta. Tratamentul este contraindicat bolnavilor de ulcer gastric si duodenal si enterocolite cronice si acute.

Hiperazotimie
verigariu sirop, din 500 g fructe peste care se toarna 1 kg de zahar. Se lasa acoperit 3-5 zile sa-si lase sucul. Se fierbe pana la consistenta siropoasa. Se pastreaza in sticle. Se ia de mai multe ori pe zi cate o lingurita. Efect laxativ.

Hipercolesterolemie
mesteacan infuzie concentrata, din 2 linguri frunze uscate, maruntite la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 6 ore. Cand s-a racit la 40°c se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se strecoara. Se bea in cursul unei zile in 2 reprize la interval de 3-4 ore.

Hiperexcitatie sexuala
salata pentru hiperexcitatie sexuala la femei, extract fluid, din laptuca, cate 2-3 lingurite pe zi.

Hiperglicemie
schinduf macerat, din 50 g seminte la 500 ml apa. Se lasa 24 ore. Se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi. Semintele macinate au eficacitate mai mare.

Hiperhidroza
stejar decoct, din 2 lingurite cu pulbere de scoarta la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 10-15 minute. Se lasa in repaus acoperit. Se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.

Hipertensiune arteriala
brustur decoct, din 3-4 linguri pulbere radacina la 1l apa clocotita. Se continua fierberea 2 minute la foc scazut. Se strecoara. Se indulceste. Intreaga cantitate se bea in timpul unei zile.

Hipertrofie de prostata
castan salbatic tinctura, din 50 g pulbere scoarta sau coaja de seminte a 150 ml (alcool, spirt) concentrat. Se lasa 10 zile, timp in care se agita zilnic vasul de mai multe ori. Se strecoara intr-o sticla inchisa la culoare. Se iau zilnic cate 10 picaturi.

Hiperuricemie
pepene verde se consuma miez de pepene verde zilnic, 1-2 kg in cure de sezon de 2-3 saptamani. Actiune diuretica.

Hiperviscozitate sanguina
portocal fructe consumate in stare proaspata sau suc obtinut prin stoarcerea pulpei portocalei. Se beau 2-3 pahare pe zi.

Hipotensiune
orz orz incoltit, se maninca 1-2 lingurite pe zi si se pun boabele pe o farfurie si se imbiba cu apa. Se tin 1-2 zile in bucatarie si apoi se consuma..

Hipotiroidie
drobita infuzie din o lingurita pulbere planta (frunze si flori) peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10 minute. Se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi cu 30 de minute inainte de a minca. Tratament empiric.

Icter
catina rosie infuzie din 1-2 lingurite flori uscate peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Impetigo
porumb mamaliga, preparata din malai (faina) de porumb este indicata a fi consumata de cei care sufera de impetigo.

Impotenta sexuala
negrilica decoct, din 1-2 lingurite seminte la 1 l de vin. Se fierbe 10-15 minute. Se acopera vasul si se lasa la racit. Se strecoara. Se beau cate 1-2 paharute inainte de masa sau la nevoie.

Incontinenta urinara
sclipeti pentru tratarea continentei urinare nocturne: decoct din 1 lingurita pulbere rizom planta la o cana (200 ml) cu apa. Se fierbe 10-15 minute. Se strecoara. Se bea cu inghitituri rare.

Infarct miocardic
secara macerat din 50 g seminte la 500 ml apa. Se lasa 24 ore. Se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi. Semintele macinate au eficacitate mai mare.

Infectii urinare
propolis pentru tratarea infectiilor rinichilor si cailor urinare: solutie alcoolica 20%, din 20 g propolis la 100 ml alcool de 30-40°. Se lasa la macerat, intr-o sticla, circa 5 zile sau mai putin pana cand, agitind sticla zilnic, s-a dizolvat propolisul in alcool. Se iau cate 40 picaturi o data, intr-un pahar mic uc apa, de 2 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa de dimineata si de cea de la prinz.

Infectii intestinale
varza alba. Suc proaspat extras. Se consuma in caz de diaree. Are actiune antiseptica, descongestionanta.

Gusa exoftalmica
schinduf macerat din 50 g seminte la 500 ml apa. Se lasa 24 ore. Se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi. Semintele macinate au eficacitate mai mare.

Inflamatii bucale, git
migdal decoct, din 1-2 lingurite frunze uscate, maruntite la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 5 minute. Se lasa la racit 20 de minute. Se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.

Inflamatii ale cailor digestive
in macerat, din 1 lingurita seminte intregi la 100 ml apa rece. Se lasa 60 de minute la temperatura camerei. Se strecoara. Se adauga o feliuta de lamiie si se bea oricand in timpul zilei. Actiune emolienta, laxativa, chiar purgativa.

Intepaturi de insecte
lamiie. Pentru atenuarea durerilor produse de intepaturile de insecte tamponati zona afectata cu vata imbibata in zeama de lamiie.

Laringite
ceapa. Se face o infuzie din 4-6 bulbi la un litru de apa clocotita. Se strecoara si se indulceste cu 10 g miere sau zahar. Se beau una-doua cani pe zi, din care una dimineata.

Leucoree
frasin. Infuzie din 100 g flori sau frunze peste care se toarna un litru de apa clocotita. Se strecoara. Se fac spalaturi vaginale.

Leziuni cutanate
rotungioara. Se prepara o infuzie din doua linguri pulbere de planta peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 30 de minute, apoi se strecoara. Se spala zona afectata folosind un pansament steril.

Litiaza biliara
brustur. Se face un decoct timp de doua minute din 3-4 linguri pulbere de radacina la un litru de apa. Se strecoara. Se indulceste si intreaga cantitate se bea pe parcursul unei zile.

Litiaza urinara
capsun. Se consuma 1,5-2 kg capsune proaspete, zilnic, in cure de 7 zile.

Litiaza vezicala
fasole. Decoct din o lingura de teci uscate si maruntite la o cana cu apa rece. Se beau cate trei cani pe zi, neindulcate.

Lumbago
orz. Pentru atenuarea durerilor se pun cataplasme cu faina de orz pe locurile afectate. Se aplica pentru 1-3 ore.

Luxatii
pelin alb. Se prepara un decoct din doua linguri de planta maruntita la o cana cu vin. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se lasa la racit. Decoctul si planta fiarta se amesteca cu o mina de frunze de pelin alb proaspete, tocate marunt, cu miez de piine si mamaliga. Se aseaza pe locul afectat si se bandajeaza. Atentie! Se fac cure de scurta durata (maximum 2 saptamani).

Maladii cardio-vasculare
secara. Se consuma zilnic piine de secara, la tote mesele.

Matreata
urzica. Preparati o infuzie din 50 g frunze maruntite la 1 l apa clocotita. Se lasa 30 de minute acoperita, apoi se strecoara. Se spala parul.

Menopauza
paducel. Se foloseste o infuzie preparata din o lingurita amestec de flori, frunze si fructe la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, apoi se strecoara. Se bea pe parcursul unei zile, inainte de mesele principale.

Menstre abundente
morcov. Se consuma cate 100 ml suc obtinut din radacina, dimineata.

Menstre cu dureri
coada-racului. Se face decoct din o lingurita pulbere planta la o jumatate de litru de apa. Se fierbe 15 minute, apoi se strecoara. Se bea caldut, in trei reprize, dupa mesele principale.

Meteorism
busuioc. Se foloseste infuzia din o lingurita pulbere frunze la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute. Se strecoara. Se beau trei cani pe zi.

Metrite ulcerate
cerentel. Decoct din doua lingurite rizom si radacina maruntita la o cana cu apa. Se fierbe 30 de minute, apoi se strecoara. Se consuma in trei reprise, dupa mesele principale.

Metroanexite
coada-soricelului. Se face infuzie din doua linguri flori maruntite la o jumatate de litru de apa clocotita. Se lasa 20 de minute. Se strecoara si se bea calduta pe parcursul unei zile.

Metroragii
bumbac. Se prescrie extract fluid din scoarta radacinilor – cate doua linguri de doua-trei ori pe zi.

Miros de picioare
salcie. Decoct din trei linguri pulbere de scoarta la 200 ml apa. Se fierbe 15 minute. Se strecoara. Se fac bai locale.

Nefrita
brad. Pe parcursul unei zile se mesteca si se sug 15 g rasina proaspata.

Negi
ricin. Se fac frectii cu ulei de ricin seara si dimineata.

Neurastenie
salcie. Preparati o infuzie din o lingurita frunze uscate si maruntite la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, apoi se strecoara. Se beau doua cani pe zi.

Nevralgie intercostala
ovaz. Pentru atenuarea durerilor aplicati cataplasme cu faina de ovaz, umezite cu apa calda. Se tin doua ore.

Nevroze
levantica. Faceti bai cu infuzie preparata dintr-un pumn de flori peste care se toarna un litru de apa clocotita. Se lasa la infuzat 30 de minute, apoi se strecoara si se adauga la apa de baie. Se fac serii de 15-20 de bai. Procedura se repeta de doua ori pe an.

Oboseala picioarelor
pelin negru. Se pune planta proaspata in incaltaminte.

Oprirea secretiei de lapte
patrunjel. Cataplasme cu frunze si radacini fierte in lapte. Se adauga putin camfor si albus de ou. Se aplica pe sini si se mentine o jumatate de ora. Se mai pot aplica si direct frunze strivite.

Oxiuraza
piersic. Se beau doua-trei cani pe zi de infuzie preparata din doua linguri flori la o cana cu apa clocotita.

Oboseala
portocal. Consumati suc proaspat de portocale, cate doua-trei pahare pe zi.

Otalgii
migdal. Se pun cateva picaturi de ulei de migdale in urechi, inainte de culcare.

Otita
sovirv. Se picura in ureche suc proaspat, obtinut prin presare.

Palpitatii
migdal. Se inmoaie 50 g simburi in un litru de apa calda, cateva minute. Se curata de pielita si se paseaza. Adaugati putina apa. Pasa se amesteca cu restul de apa si cu 50 g miere. Se strecoara printr-un tifon si se ia cate o lingura de trei ori pe zi.

Panaritiu
cartof. Se pun cataplasme cu tuberculi fierti.

Pancreatita
coada-racului. Se face infuzie din o lingura pulbere planta la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita15 minute, apoi se strecoara. Se beau cate doua cani pe zi, dupa mese.

Paradontoza
hrean. Se mesteca zilnic o bucata de radacina.

Parkinson
brebenel. Preparate cu bulbocapnina, in doze de 0,05-0,2 g pe zi. Administrarea se face pe cale orala sau injectabila.

Pelagra
shinduf. Macerat din 50 g seminte macinate la 500 ml apa. Se lasa 24 de ore. Se beau una-doua cani pe zi.

Pemfigus
soc. Infuzie din doua lingurite de flori peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa 15 minute. Se beau doua cani pe zi.

Pericardita
visin. Se consuma zilnic 500 g- 1 kg.

Picioare crapate
galbenele. Alifie pregatita din 50 g flori, 150 g parti aeriene peste care se toarna 150 ml alcool de 90° si 5 ml amoniac 10%. Se lasa acoperit 24 ore, apoi se storc plantele bine si se preseaza. Peste extractia alcoolica obtinuta si plantele zdrobite se adauga un litru de ulei de floarea-soarelui fiert cu ceara de albine. Se tine la foc mic timp de o zi. Se strecoara. Plantele se storc bine si se arunca. Se pune in borcane de capacitati potrivitite si se inchid bine.

Pielonefrite
sulfina. Faceti infuzie dintr-o lingurita cu varf cu flori uscate si maruntite peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa 15 minute, se strecoara si se beau doua cani pe zi.

Pistrui
bobornic. Se pun cataplasme cu planta proaspata zdrobita.

Prostatita, hipertrofie de prostata
dovleac. Se consuma zilnic cate 200 g seminte.

Prurit
asmatui. Cataplasme cu planta proaspata, zdrobita.

Psoriazis
bradisor. Preparati un decoct din 20 g parti aeriene la o cana cu apa. Se pune la fiert 10 minute, se raceste putin si se aplica comprese.

Raceala
anason. Se face infuzie din unu-doua g fructe peste care se toarna 100 ml apa clocotita. Se acopera 30 de minute. Se strecoara. Se raceste si se bea.

Rani
banuti. Se fierb doua linguri de planta maruntita in 250 ml apa. Se fierbe 5 minute. Se strecoara. Se tamponeaza zonele afectate dimineata si seara.

Retentie urinara
osul-iepurelui. Decoct din 20 g radacina uscata si maruntita la un litru de apa. Se fierbe pana scade la 750 ml. Se strecoara. Se bea fractionat pe parcursul unei zile.

Reumatism articular
boz. Se face un decoct concentrat din frunze, tulpini si radacini. Se fac bai locale sau generale.

Rinite
trei-frati-patati. Infuzie din o lingurita de planta uscata si maruntita la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara si se beau trei cani pe zi.

Scabie
crusin. Decoct din trei lingurite pulbere scoarta la o cana cu apa. Se fierbe 15 minute. Se lasa acoperita 7 ore. Se strecoara si se spala locurile afectate folosindu-se un tampon cu vata.

Scarlatina
zmeur. Se face infuzie din doua linguri frunze uscate si maruntite la o cana ci apa fiarta. Se acopera 10 minute. Se strecoara. Cu infuzia calduta se aplica cataplasme sau se fac spalaturi.

Sciatica
anason. Se fierb fructe de anason si se zdrobesc pana se obtine o pasta. Se fac aplicatii pe locul afectat.

Seboree
brustur. Se fierb timp de 20 de minute 25 g pulbere de radacina in un litru de apa. Se lasa acoperit 15 minute, apoi se strecoara. Se fac spalaturi locale.

Sinuzita
lamii. Se picura suc diluat in nari, de mai multe ori pe zi.

Stari depresive
mac. Tinctura opii , in prima zi de trei ori cate 5 picaturi, in ziua a doua de doua ori cate 5 picaturi, in ziua a treia de trei ori cate 10 picaturi, dupa care in acelasi mod se ridica doza cu precautie pana la 3×20 picaturi pe zi. Ajunsi la aceasta doza tratamentul se continua doua saptamani, dupa care doza se reduce in sens invers.

Sterilitate
orz. Se face cura cu orz incoltit, cate doua linguri pe zi.

Sughit
anason. Se consuma cateva fructe.

Surditate
ceapa. 30 g suc de ceapa se combina cu 30 g rachiu, se amesteca bine si se incalzeste. Se pun cate trei picaturi de trei ori pe zi in ureche, ultima data la culcare.

Tabagism
pedicuta. Se face infuzie din 5 g planta uscata la 150 ml apa. Se consuma dimineata, la o ora dupa micul dejun, timp de o saptamina.

Tahicardie
isop. Infuzie din doua lingurite planta maruntita la o cana cu apa fiarta. Se lasa acoperita 15 minute, se strecoara si se beau cate doua cani pe zi.

Teniaza
alun. Se ia cate o lingura de ulei in fiecare dimineata, timp de 15 zile.

Traheobronsita
amareala. Faceti infuzie din o lingurita radacina uscata si maruntita peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se fierbe 20 de minute. Se strecoara. Se bea in 5-6 reprize, pe parcursul unei zile.

Transpiratie
anin negru. Decoct din o lingura pulbere scoarta la o cana cu apa. Se fierbe 5 minute, apoi se strecoara. Se tamponeaza local sau se spala.

Tricomonaza
galbenele. Se pun doua linguri de flori la un litru de apa clocotita. Se lasa la infuzat 30 de minute, apoi se strecoara. Se fac spalaturi vaginale de mai multe ori pe zi.

Tuse
brustur dulce. Se face decoct din 10 g planta maruntita la 0,5 l vin. Se fierbe 10 minute, se lasa la infuzat inca doua minute, apoi se strecoara. Se ia cate o lingurita pe zi.

Ulcer gastroduodenal
aloe. Cura cu aloe pregatita dintr-un exemplar de trei ani, neudat cu 5 zile inainte de folosire. Se pun la macerat intr-un borcan 1,5 kg aloe tocata; se adauga 2,5 kg miere si 3,5 l vin rosu. Se lasa 5 zile. In primele 7 zile se ia cate o lingurita de trei ori pe zi cu doua ore inainte de masa. Se continua cu cate o lingura de trei ori pe zi cu doar o ora inainte de masa. Cura dureaza trei saptamani. In timpul tratamentului nu se consuma lapte sau oua.

Urcior
marar. Faceti infuzie din o lingura seminte macinate la o cana cu apa clocotita. Se lasa 25 de minute, apoi se strecoara. Se spala zona afectata cu aceasta solutie.

Urticarie
griu. Se pun la fiert 5 kg tarite de griu (puse intr-un saculet) in 10 l apa. Se lasa 30 de minute. Solutia se toarna in apa de baie. Se fac bai la temperatura corpului.

Vitiligo
telina. Se prepara un decoct din 100 g radacina si frunze la un litru de apa. Se fierbe 45 de minute. Se acopera si se lasa la racit. Se strecoara si se ung partile afectate. Se pot aplica si comprese.

Vomismente
Anghinare. Infuzie din doua lingurite planta uscata, maruntita, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si se bea pe parcursul unei zile, inaintea meselor principale.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

9 răspunsuri la „Remedii pe bază de plante medicinale pentru toate bolile”

  1. Avatar cbstudiomx
    cbstudiomx

    gvfdxbv

  2. Avatar Valentina
    Valentina

    Felicitari pentu munca pe care o depui pentru acest blog!

  3. Avatar Alina
    Alina

    Am auzit de remedii din plante, însă niciodată nu am încercat 🙁 este adevărat că și ăsta reprezintă un fel de tratament și cred că din acest motiv nu-s așa folosite, cum s-a mai spus, toți vrem miracole dintr-o cana 🙁

    1. Avatar Cristescu Bogdan
      Cristescu Bogdan

      Răbdarea este o virtute ce în zilele de azi e din ce în ce mai subjugată. Natura te vindecă mai greu, dar te poate proteja preventiv mai ușor.

      Uite un exemplu, dacă tai creanga unui copac, îi poate lua un an regenerarea și vindecarea locului. Pe când curățirea ramurilor tinere, an de an, nu-l va afecta atât de mult și nu există pericolul să moară pomul.

      La noi în România nu se pune accent pe medicina preventivă cum în China se practică de mii de ani. Culmea, chinezii spun în cronici că tainele tratamentelor naturiste chiar și acupunctura le-au învățat de la niște popoare ce veneau din zona carpaților la ei, periodic.

      Remediile pe bază de plante medicinale în România sunt la ele acasă! Ești român, consumă plante cu încredere!

  4. Avatar mircea
    mircea

    Gasesc mai multe chestii pe blogul tau,decat pe unele site-uri de specialitate,cica.Felicitari.

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Mulțumim, te mai așteptăm pe la noi 🙂

  5. Avatar Mihaela
    Mihaela

    cerd ca in ultimul timp, la tot pasul apar problemele cu alergiile.
    poate este binevenit si un remediu natural si pentru aceasta afectiune.
    interesant si educativ articolul

    1. Avatar Cristescu Bogdan
      Cristescu Bogdan

      @Mihaela: Am scris mai multe articole despre alergii. Pornind de la tratarea alergiilor de sezon, cu ce anume să le tratezi, urmează să întelegi de unde provin alergiile si care sunt cauzele subtile ale aparitiei lor.

      Pentru tratamentul alergiilor de piele, poate nu avem scris, dar afectiunile pielii se trateaza intern si extern. Extern pentru refacerea tesutului si intern pentru echilibrarea metabolismului sau balansarea chimica a organismului.

      Esti alergică la flori În această perioadă?

  6. Avatar Octavian
    Octavian

    Imi place blog-ul tau in mod deosebit pentru ca invat lucruri noi privind remedii naturale , chestii foarte tari pe care nu le auzi oriunde. Bravo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *