Merele si beneficiile lor miraculoase asupra sanatatii intregului corp

Timp de citire estimat: 12 minute


Merele beneficii pentru sanatate

Marul (Malus communis) – este un arbore cultivat, iar merele sunt fructele sale pretioase. Pe intreg globul sunt cultivate peste 10.000 de soiuri de mere. In Romania se cultiva aproximativ 200 de soiuri, mai ales in regiunea deluroasa, unde marul gaseste conditiile ecologice cele mai bune. In unele culturi, marul este un copac sacru. Marul este un simbol al nemuririi. O ramură a unui măr care are boboci, flori și fructe complet coapte (cunoscută și cu numele de creanga de argint) era considerată un fel de farmec magic ce permitea posesorului acesteia să intre în țara zeilor, așa ne spune mitologia celtică. Cu toate acestea, pe noi ne intereseaza mai mult merele – fructele pe care le mancam cu atata placere.

marul-Malus-communis

Merele au proprietati curative

Părți folosite: întregul fruct (fiert sau crud, cidru de mere, oțet de mere), scoarta, florile si frunzele.

Scoarta, frunzele, florile si fructele marului au utilizari in medicina umana traditionala. Scoartei, frunzelor si florilor li se atribuie proprietati antiinflamatorii si dezinfectante.

Principiile active din mere actioneaza ca tonic muscular, tonic al sistemului nervos, diuretic, urolitic, depurativ, antireumatismal, hipocolesterolemiant, antiseptic gastric si intestinal, stomahic, stimulent si decongestiv hepatic, calmant, racoritor, laxativ.

Merele cu tot cu coaja scad tensiunea arteriala si colesterolul

O vorbă veche spune că un măr pe zi ţine medicul departe. Acest lucru este cât se poate de adevărat, dacă ţinem cont de cercetarile din domeniul nutriţiei.

Un grup de medici a descoperit că, dacă mâncăm două sau trei mere pe zi, ne putem proteja organismul împotriva afecţiunilor cardiovasculare, datorită puterii uimitoare a acestor fructe de a reduce tensiunea şi de a scădea nivelul colesterolului „rău“. Specialiştii afirmă că beneficiile consumului de mere sunt cu atât mai evidente cu cât nivelul colesterolului este mai ridicat!

Dar ei atrag atenţia asupra faptului că, pentru a profita de întreg potenţialul curativ al merelor, acestea trebuie consumate integral, cu tot cu coajă, cotor şi seminţe. De ce? Pentru a beneficia de pe urma aportului de pectine – fibrele vegetale care conferă capacitatea extraordinară a merelor de a ţine sub control tensiunea şi colesterolul.

Pentru a consuma merele integral, alege merele crescute natural, nestropite. Daca vrei sa fii sigur de calitatea merelor, cultiva-ti propriul mar!

Asigură-ți posibilitatea de a consuma cel puțin un măr în fiecare zi.

Merele au vitamine și enzime naturale care îți tonifică organismul și îți pun în funcțiune digestia. Dacă încerci să consumi un măr dimineața pe stomacul gol, vei vedea cât de revigorat te simți de la un singur măr. Este mult mai eficient decât uzuala cafea. Mărul îți conferă energie, dulceața îți dă puțin zvâc și așa cu un singur măr poți avea energie pentru câteva ore.

Merele pot fi consumate ca atare, in sucuri în amestec cu alte fructe sau poti incerca un simplu suc de mere. Se pot consuma și sub formă de compot sau dulcețuri, însă prin procesare termică, foarte multe dintre efectele benefice ale merelor se pierd.

Merele beneficii pentru sanatate

Cum consumam merele si ce benefiicii pentru sanatate obtinem?

Te intrebi daca merele sunt bune in diabet zaharat? Da, sunt excelente! Potrivit Asociatiei Americane a Diabetului, consumul de mere proaspete este indicat pentru a-ti satisface pofta de dulce daca ai diabet zaharat de tip 1 sau 2. Merele, precum toate fructele, contin carbohidrati si zaharuri sub forma fructozei. Fructoza este un tip de zahar natural ce este mai bine metabolizat de organism comparativ cu zaharul industrial din prajituri si bomboanele de ciocolata. Un studiu publicat de Jurnalul American de Nutritie Clinica in 2017 a dovedit ca inlocuirea glucozei si a sucrozei din alimentatie cu fructoza, a condus la scaderea indicelui de zahar si al insulinei din sange, in mai putin de 24 de ore.

Dieta cu orez si suc de mere (Cura lui Kempner)

Cura lui Kempner de 100 de zile cu orez si suc de mere – In primele 90 de zile se consuma zilnic doar 250-300g de orez (cantarit uscat) fiert si 700-1000 ml suc de mere. In ultimele 10 zile, inainte de revenirea la dieta normala se introduc in hrana, in cantitati mici si alte alimente preparate fara sare (zarzavaturi, alte legume, carne slaba, peste, cartofi etc). Aceasta este o cura stricta cu orez si suc de mere. Aportul de lichide vine doar din sucul consumat zilnic.

Potrivit experimentelor realizate in anii ’50 pe bolnavii spitalizati, scade colesterolul din sange, reduce cu pana la 20% tensiunea arteriala, reduce edemele papilare, favorizeaza regresia retinopatiei, elimina amețeala, oboseala, dispneea și durerea retrosternala. Este indicata in hipertensiune arteriala, edeme cardio-renale, ateroscleroza, preinfarct. 

Cura cu orez si mere ajuta la slabit! Pacientii din experimentul lui Kempner au slabit in medie 2,5kg in 3 luni.

ATENTIE! Cura cu orez si suc de mere este o dieta stricta si nu este indicat sa o incerci fara stricta supraveghere a doctorului specialist sau a nutritionistului.

Merele in tratamente naturiste empirice pentru afectiuni interne

Merele sunt recomandate in astenie fizica si intelectuala, surmenaj, convalescenta, graviditate, anemie, demineralizare, obezitate, diabet, reumatism, guta, litiaza urica, constipatie, diaree, inflamatii intestinale, ulcer gastric, stari febrile, boli hepatice, nervozitate, insomnii, cefalee, boli cardiovasculare, artrita, amigdalita, bronsita, conjunctivita, congestie cerebrala, dispnee, disfunctii gastrice si intestinale, laringita, oligourie, pielo-nefrite, raceala, migrene, plagi atone, pecingine, surmenaj, tuse, tuse convulsiva, varice, tulburari de vedere, zona zoster, vomismente.

Ca adjuvant in tratarea bolilor mai sus mentionate, poti incerca urmatoarele:

  • Se consuma zilnic 1 kg de mere, in cure de lunga durata (2-3 luni).
  • Se prepara decoct din 1 lingura mere uscate, bine maruntite, la o cana cu apa. Se beau 3-4 cani pe zi.
  • Se face decoct dintr-un mar taiat la 500 ml de apa. Se fierbe la foc mic pana se reduce la jumatate. Se bea seara inainte de culcare.
  • Sirop din suc de mere si miere de albine, in parti egale. Se iau cate 2 linguri inainte de fiecare masa. Are actiune laxativa si pectorala.
  • Se consuma merele rase, 500-1000g pe zi, in cinci mese. Acest tratament este indicat contra diareei la copii.

Pentru stimularea functiei creierului prin cresterea continutului de fosfor, fluidificarea sangelui, stimularea poftei de mancare si stimularea digestiei, se mananca 2-3 mere coapte pe zi.

Pentru tratarea racelii, catarului bronhial, durerilor in gat, tusei, se face infuzie din 3-4 mere taiate marunt, peste care se toarna 500 ml de apa in clocot. Se lasa acoperita infuzia de mere 3-4 ore. Se strecoara. Se indulceste ceaiul de mere cu miere de albine. Se beau 2-3 cani pe zi, caldute, cu inghitituri mici.

Pentru tratarea afectiunilor rinichilor se recomanda pulbere de mere uscate. Se iau mai multe linguri pe zi. Are actiune uricolitica.

Pentru tratarea arteritei, trombangeitei obliterante, se consuma 2 lingurite de otet de mere la un pahar de 100 ml apa. Se bea de 2 ori pe zi, inaintea meselor principale.

Pentru tratarea gastritei, se prepara un amestec din 2 lingurite de otet de mere la 200 ml de apa. Se ia cate o lingura din 5 in 5 minute.

Pentru tratarea enteritelor si enterocolitelor acute se pun 2 lingurite de otet de mere la 100 ml apa. Se ia cate o lingurita din 5 in 5 minute. Intreaga cantitate se consuma in 2 ore. Dupa 2-3 zile, se bea la fiecare masa cate un pahar din acelasi amestec. (dupa dr D.C. Jarvis)

Pentru tratarea obezitatii, pielocistitelor si cistitelor, se amesteca 2 lingurite otet de mere la un pahar cu 100 ml de apa. Se bea de 3 ori pe zi, in timpul meselor.

Pentru prevenirea imbatranirii se recomanda 2 lingurite de otet de mere la 100 ml de apa. Se adauga 1-2 picaturi de solutie apoasa Lugol (iod 5g, iodura de potasiu – 10 g, apa distilata 85 g).

Pentru calmarea tusei, se recomanda infuzia din 30 g flori de mere peste care se toarna 1 l de apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara si se bea pe parcursul zilei.

Pentru tratarea bronsitei, reumatismului, se prepara un macerat din 10 linguri pulbere de coji de mere la 1 litru si jumatate de apa. Se lasa acoperit 12 ore. Se beau 3 cani a 250 ml pe zi.

Pentru tratarea intoxicatiilor alimentare cu vomismente si diaree, pentru hipertensiune, reumatism, obezitate, stari de oboseala, ameteala, scurgeri nazale apoase, se amesteca 2 lingurite de otet la 1 pahar cu apa, de 3 ori pe zi. Se bea dupa mesele principale.

Merele curăță ficatul, trateaza constipația și tonifiază gingiile. Merele gătite sunt un laxativ de excepție. Cidrul de mere corectează flora intestinală, reduce aciditatea stomacului, elimină gazele și ajută rinichii. Consuma câte 3-4 cești pe zi.

Oțetul de cidru de mere, cu apă și cu miere de albine, luat în timpul meselor, ajută la digestie. Se pun 2 lingurițe de oțet de mere la un pahar de apă și se adaugă miere după gust. Acesta este o cură preferată de bunicii noștrii pentru durerile de gât.

Beneficiile merelor in tratamente naturiste cu uz extern

  • Pentru tratarea durerilor de urechi, se aplica merele fierte, calde, pe zona dureroasa.
  • Pentru tratarea plagilor atone, se fac aplicatii de mere rase si fierte in sucul lor.
  • Pentru tratarea inflamatiilor si durerilor de splina, se fac aplicatii cu amestec de tarate de grau umectate cu decoct concentrat si cald de mere.
  • Pentru tratarea migrenelor, se fac inhalatii cu otet de mere. Se pun intr-un vas, in parti egale, apa si otet de mere. Se aseaza pe foc mic si cand ajunge la punctul de fierbere, se inhaleaza vaporii.
  • Pentru tratarea varicelor, se fac tamponari locale cu otet de mere, apoi dimineata si seara se fac masaje locale cu otet de mere (vezi reteta de otet de mere).
  • Pentru tratarea zonei zoster, se fac cataplasme cu otet de mere de 3 ori ziua si de 2 ori noaptea.
  • Pentru tratarea cheliei incipiente, se tamponeaza zona afectata cu otet de mere. Se fac 3 sedinte in prima parte a zilei si 3 in a doua parte a zilei. Se face o pauza de 2 ore intre sedinte.

Merele folosite in cosmetica naturista

Sucul merelor este folosit la masarea usoara a fetei, gatului, sanilor si abdomenului. Merele determina tonifierea tesuturilor, redandu-le vigoarea si frumusetea.

Oțetul de cidru de mere și apă folosite pentru clătirea părului ajută la regenerarea acestuia, a scalpului și a pielii capului. Se utilizează părți egale de apă și de oțet. Persoanele cu păr blond ar trebui să folosească otetul alb.

Consumul de mere albeste dintii.

Merele in ritualuri, traditii si obiceiuri pagane

Altarele wicca sunt adesea pline cu mere în timpul Samhain-ului, deoarece merele sunt considerate a fi unul dintre alimentele morților. Din acest motiv, această sărbătoare Samhain este cunoscută și ca “Sărbătoarea merelor”. Merele sunt considerate simboluri ale vieții și ale nemuririi.

Merele au fost mult timp folosite în vrăjile de dragoste. Florile sunt adăugate în săculețe ale iubirii alături de alte mirosuri, și sunt infuzate în ceară roz topită. Apoi sunt făcute lumânări potrivite pentru a arde ca să atragă dragostea.

Există rețete vechi în care era folosit sânge, ei bine, acesta a fost înlocuit cu cidrul de mere.

Merele (fructele) și merii înfloriți sunt simboluri ale iubirii, vindecării și nemuririi. Ardeți florile de măr așa cum ardeți tămâia sau făceți-vă săculețe ritualice cu flori.

Marul si merele in traditiile, obiceiurile si superstitiile romanesti

Cuvintele ”măr” și ”mere” amintesc tuturor de mitul biblic privitor la încălcarea poruncii de a nu mânca din pomul oprit. Comunitățile rurale au transmis din generație în generație mai multe mituri care reprezintă mărul și merele, care cresc sub Pământ, pe Pământ sau în Cer, respectiv în Rai.

Sub Pământ se află un măr roșu care susține Pământul. El face fructe, dar nimeni n-a reușit vreodată să ajungă la ele. Sub acest pom își au izvoarele toate râurile pământului.

Mărul de pe pământ este un dar pe care Dumnezeu l-a făcut Sfântului Ilie. Dumnezeu a interzis oamenilor să-i consume fructele înainte de sărbătorii Sf. Ilie (20 iulie). Abia atunci e voie să fie scuturați merii, iar copiii chemați să adune mere. Cel care consumă mere înainte de această zi, va trebui să adune veșnic mere în viața de apoi, dar acestea vor dispărea înainte de a fi duse la gură. În scimb cine va dărui mere în viața de pă pământ, le va primi înapoi în viața de dincolo.

Merele erau cele mai iubite daruri de Crăciun și la Anul Nou. Chiar și Maica Domnului i-a promis lui Iisus două mere în speranța că acesta va înceta să mai plângă.

Ramurile de măr au o largă întrebuințare în datini, adică la botez, la nuntă sau la Anul Nou (sorcova).

Multe colinde includ în refrenele lor mărul. Ele vorbesc despre un măr din rai, care înflorește , face și coace fructe, care cad pe masa oamenilor cărora le colindă.

Anumite ceremonii au loc sub un măr. În sudul Transilvaniei este cunoscut un obicei sub denumirea de ”Mărul” sau ”mărul de cununie”. Acesta are loc la aproximativ un an după nuntă, toamna, și se desfășoară după cum urmeayă: tânăra pereche cheamă oaspeți. Se așează patru pomi încărcați cu mere – doi în curte, pentru părinții perechii, unul în casă pentru preot și unul la poartă pentru copiii din vecinătate. Scopul ceremoniei este de a asigura tinerei perechi un măr care le va oferi umbră în viața de apoi.

Mărul simbolizează cele 3 vârste ale omului: în tinerețe omul este frumos ca un măr înflorit primăvara, la mijlocul vieții el este ca pomul vara, încărcat de rod, iar la bătrînețe ca un măr toamna.

Merii și merele au o conotație erotică – tânărul cere fetei ”măr din sân” sau îi trimite un măr în dar. Pețitorii poartă cu ei un măr în care sunt introduse câteva monede, și îl oferă fetei pe care o pețesc. Acceptarea lui înseamnă acceptarea cererii în căsătorie.

Merele posedă puterile fertilității: cine le consumă, poate rămâne însărcinat. În același timp are efect vindecător și poate chiar să readucă morții la viață.

Bibliografie

  • Universul plantelor, 2006 – Prof. Doctor Constantin Pârvu
  • Gandirea magico-religioasa la romani – Dictionar – Ion Talos
  • Marele uscate versus prunele uscate: impactul asupra factorilor de risc de boli cardiovasculare la femeile cu postmenopauza – Jurnalul Academiei de Nutriție și Dietetică, vol. 112, august 2012
  • Tratamentul bolilor vasculare hipertensive cu dieta cu orez – Walter Kempner, Jurnalul American de medicina, august 1948 – Studiul complet in format PDF

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Merele si beneficiile lor miraculoase asupra sanatatii intregului corp”

  1. Avatar Eva
    Eva

    Super postat, multumim pentru informatii. Ador merele si ma bucur sa vad ca sunt atat de benefice pentru sanatate! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *